Info servis

Poslovne vijesti - Svijet

Neočekivani pad japanske industrijske proizvodnje u kolovozu

Japan je u kolovozu zabilježio neočekivani pad industrijske proizvodnje za sezonski prilagođenih 0,3 posto u odnosu na mjesec ranije, priopćila je u četvrtak japanska vlada.

Opširnije

 

Britansko gospodarstvo poraslo za 1,2 posto u drugom tromjesečju

Britansko gospodarstvo u drugom je tromjesečju poraslo za 1,2 posto u odnosu na prva tri ovogodišnja mjeseca, što je njegov najbrži rast od prvog tromjesečja 2001., potvrdio je u utorak tamošnji statistički ured važeće procjene.

Opširnije

 

Japanska vlada razmatra novi paket poticaja vrijedan 4.600 milijardi jena

Japanska vlada razmišlja o novom paketu poticaja za gospodarstvo, vrijednom čak 4.600 milijardi jena (54,7 milijardi dolara), s obzirom na to da muku muči sa štetnim učincima snažnog uzleta jena i sporim gospodarskim oporavkom, izvijestili su u ponedjeljak tamošnji mediji.

Opširnije

 

Pad irskog BDP-a u drugom tromjesečju

Irski bruto domaći proizvod (BDP) pao je u drugom tromjesečju 1,2 posto u usporedbi s prethodna tri mjeseca, suprotno očekivanjima analitičara koji su očekivali njegov rast.

Opširnije

 

Njemačka ubrizgava 2,08 mlrd eura novog kapitala u Hypo Real Estate

Njemačka će ubrizgati novih 2,08 milijardi eura u posrnulu banku Hypo Real Estate, objavio je u srijedu njemački fond za financijsku stabilnost SoFFin.

Opširnije

 

Kineski premijer upozorava da bi snažan uzlet juana mogao izazvati val stečajeva

Kineski premijer u srijedu je navečer upozorio da bi značajan rast vrijednosti kineskog juana mogao izazvati val stečajeva u tamošnjim izvozničkim tvrtkama.

Opširnije

 

Britanski ministar poduzetništva kritizirao neobuzdani kapitalizam

Britanski ministar poduzetništva Vince Cable kritizirao je u srijedu neobuzdani kapitalizam i najavio studiju o sustavu upravljanja kompanijama i procedurama preuzimanja.

Opširnije

 

Svjetska proizvodnja čelika u kolovozu nadomak razinama prije krize

Svjetska proizvodnja čelika porasla je u kolovozu za 4,9 posto u odnosu na isto razdoblje lani, približivši se razini zabilježenoj u kolovozu 2008., prije očitovanja posljedica recesije, pokazuje najnovije izvješće industrijskog udruženja WSA.

Opširnije

 

Irska uspješno zaključila aukciju državnih obveznica

Irska agencija za upravljanje dugom priopćila je u utorak da je uspješno zaključila aukciju 1,5 milijardi eura vrijednih državnih obveznica, pri čemu je vrijednost ponuda višestruko nadmašila vrijednost ponuđenu na upis.

Opširnije

 

WTO prognozira rekordan rast globalne trgovine u 2010.

Svjetska trgovinska organizacija (WTO) u ponedjeljak je podigla prognoze za trgovinske aktivnosti i sada očekuje rast trgovine u 2010. u visini 13,5 posto, što bi bio rekordan godišnji rast i osjetno viši u usporedbi s prvotno prognoziranih 10 posto.

Opširnije

 

Američka recesija završila u lipnju prošle godine

Najgora američka recesija u više naraštaja završila je u lipnju 2009., objavio je u ponedjeljak Nacionalni ured za gospodarska istraživanja (NBER).

Opširnije

 

Indijski konglomerat pregovara o kupnji filmskog studija MGM-a

Indijski konglomerat India Pairwar pregovara o kupnji poznatog hollywoodskog filmskog studija Metro-Goldwyn-Mayer za dvije milijarde dolara, izvijestio je nedjeljni The Wall Street Journal.

Opširnije

 

Stručnjaci upozoravaju na mogući drugi val globalne recesije

Oporavak nakon aktualne gospodarske krize krhak je, ocijenili su stručnjaci na konferenciji koju su organizirali Ujedinjeni narodi, upozoravajući na mogući novi val recesije ako zemlje ne odgovore koordiniranim mjerama, te ako prebrzo ukinu gospodarske poticaje i ne smanje nezaposlenost.

Opširnije

 

SAD izložio strategiju za udvostručenje izvoza u petogodišnjem razdoblju

Kabinet američkog predsjednika Baracka Obame predstavio je u četvrtak pojedinosti nove strategije za udvostručenje američkog izvoza tijekom pet godina.

Opširnije

 

Basel III donijet će gospodarstvima skupine G20 10.000 milijardi eura

Novi propisi o kapitalu banaka koje su odobrile središnje banke i financijski regulatori u Baselu donijet će koristi gospodarstvima skupine G20 u iznosu najmanje 10.000 milijardi eura, procijenio je guverner kanadske središnje banke.

Opširnije

 

Japan intervenirao na deviznim tržištima kako bi zaustavio rast jena

Japan je u srijedu prvi puta u šest godina intervenirao na deviznim tržištima prodajom jena, pokušavajući zaustaviti nemilosrdan uspon valute koji šteti izvoznicima i ugrožava krhak gospodarski oporavak.

Opširnije

 

Manjak u američkom proračunu u kolovozu dosegnuo 90,53 mlrd dolara

Manjak u proračunu Sjedinjenih Država u kolovozu je iznosio 90,53 milijarde dolara, pokazali su u ponedjeljak najnoviji podaci tamošnjeg ministarstva financija.

Opširnije

 

Članice OPEC-a moraju tražiti nove izvore prihoda

Članice Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) moraju se u dugoročnoj perspektivi odviknuti od naftnih prihoda, izjavio je u ponedjeljak čelnik OPEC-a Abdalla el-Badri uoči obilježavanja 50.godišnjice naftnog kartela.

Opširnije

 

Japanska vlada povisila prognozu o rastu BDP-a, najavila paket poticaja

Japanska vlada povisila je u petak prognozu o rastu BDP-a u tromjesečju od travnja do lipnja, na 1,5 posto u odnosu na isto razdoblje lani, najavivši i paket poticajnih mjera čiji je cilj otvaranje novih radnih mjesta.

Opširnije

 

Oporavak svjetskog gospodarstva usporava

Oporavak svjetskog gospodarstva usporava snažnije no što se očekivalo i vlade će možda morati posegnuti za novim poticajima, upozorila je u četvrtak Organizacija za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD).

Opširnije

 

Ujedinjeni narodi zatražili izvanredan sastanak o rastu cijena hrane

Agencija Ujedinjenih naroda za hranu objavila je u petak da je sazvala izvanredan sastanak o rastu cijena hrane u posljednje vrijeme, reagirajući time na strahovanja da bi se mogla ponoviti nestašica koja je prije dvije godine uzrokovala nemire u pojedinim dijelovima svijeta.

Opširnije

 

WTO: rast svjetske trgovine za 25 posto u prvom polugodištu

Vrijednost svjetske trgovine nastavila se snažno oporavljati u prvih šest ovogodišnjih mjeseci, porastavši za 25 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, uz snažan doprinos gospodarstava u nastajanju, objavila je u srijedu Svjetska trgovinska organizacija (WTO).

Opširnije

 

Snažan rast kineske prodaje automobila u kolovozu

Prodaja automobila u Kini u kolovozu je skočila 55,7 posto u odnosu na godinu ranije zahvaljujući novom vladinom programu subvencioniranja kupovine "štedljivih" vozila, prenose u četvrtak kineski državni mediji.

Opširnije

 

MMF upozorio mnoge bogate zemlje na visoku razinu duga

Međunarodni monetarni fond (MMF) u srijedu je upozorio mnoge bogate zemlje da se približavaju razinama dugova koje bi mogle izazvati paniku na tržištima, dodajući ipak da su pretjerani strahovi da će vlade zbog visoke zaduženosti doći u situaciju da neće moći podmirivati obveze.

Opširnije

 

Srbija i MMF dogovorili se o reviziji stand-by aranžmana

Misija Međunarodnoga montarnog fonda (MMF) i srbijanska vlada postigle su sporazum u sklopu pete revizije kreditnog stand-by aranžmana vrijednog 2,9 milijarda eura, koji bi Srbiji mogao omogućiti povlačenje dodatnih 380 milijuna eura, objavljeno je u srijedu u srbijanskoj vladi.

Opširnije