Info servis

SAD izložio strategiju za udvostručenje izvoza u petogodišnjem razdoblju

Kabinet američkog predsjednika Baracka Obame predstavio je u četvrtak pojedinosti nove strategije za udvostručenje američkog izvoza tijekom pet godina.

Taj cilj podrazumijeva skok američkog izvoza do 2015. na 3.140 milijardi dolara, s 1.570 milijardi dolara u 2009., ističe se u vladinom izvješću.

Da bi se to ostvarilo, Obamin tim predlaže agresivnu kampanju podizanja svijesti malih i srednjih kompanija o izvoznim mogućnostima i dostupnoj državnoj pomoći, te primjenu vladine strategije promicanja izvoza na tržišta Kolumbije, Indonezije, Saudijske Arabije, Južnoafričke Republike, Turske i Vijetnama.

U planu je i proširivanje američkih trgovinskih misija u inozemstvu, privlačenje inozemnih tvrtki na američke sajmove ali i pojačano sudjelovanje američkih tvrtki na međunarodnim sajmovima.

Strategija predviđa i povećanje izvoznih kredita kroz postojeće agencije za financiranje izvoza.

"Izvoz predvodi naš gospodarski oporavak", objasnio je ministar trgovine Gary Locke u razgovoru s novinarima uoči objave vladine inicijative. Prema njegovim riječima, izvoz je u prva četiri mjeseca ove godine porastao gotovo 18 posto u odnosu na isto razdoblje lani.

Otvaranje tržišta i primjena postojećih trgovinskih sporazuma dio je procesa poticanja rasta izvoza, ističu američki državni dužnosnici. Pritom se u strategiji ne navodi vremenski okvir za zaključenje pregovora o slobodnoj trgovini s Kolumbijom i Panamom.

"Što se tiče Paname i Kolumbije, američki predsjednik naglasio je kako se nadamo da ćemo uspjeti riješiti preostala otvorena pitanja, i to što je prije moguće", kazao je zamjenik savjetnika za nacionalnu sigurnost u Bijeloj kući Michael Froman. "Izvješće nije ništa konkretnije po tome pitanju", dodao je.



Hina