Info servis

Sindikat metalaca poslao socijalni sporazum na reviziju potencijalnom kupcu 3. maja

Nezadovoljni izmijenjenim uvjetima u tekstu prijedloga socijalnog sporazuma koji su sastavili i poslali na potpisivanje potencijalnom kupcu riječkog brodogradilišta, vlasniku austrijskog koncerna A-tec Mirku Kovatsu, članovi Sindikata metalaca Hrvatske u brodogradilištu 3. maj odlučili su već potpisani sporazum vratiti austrijskom ponuditelju na reviziju.

Kovats je potpisao sporazum ali ne na pet godina, kako smo mi odredili, već samo na dvije. Također se nije suglasio s jednim od glavnih zahtjeva, da radnicima ne otkazuje ugovore o radu pet godina, već pristaje samo na godinu dana, rekao je glavni sindikalni povjerenik u 3. maju Juraj Šoljić.

Stoga su sindikalci odlučili putem Veljka Božića (predstavnika potencijalnog kupca) sporazum vratiti Kovatsu na ponovno potpisivanje, uz zahtjev da ispoštuje njihove prvotne odrednice.

Sporazum smo u Austriju poslali 27. rujna i dali Kovatsu rok od tri tjedna da se ponovno izjasni, kaže Šoljić.

Sporazum o očuvanju socijalnog mira sastavili su članovi Sindikata metalaca i uputili ga potencijalnom kupcu na potpisivanje još 6. srpnja, zatraživši da sporazum aneksom bude uveden u kupoprodajni ugovor brodogradilišta 3. maj kao poseban dokument.



Hina