Info servis

Srbija i MMF dogovorili se o reviziji stand-by aranžmana

Misija Međunarodnoga montarnog fonda (MMF) i srbijanska vlada postigle su sporazum u sklopu pete revizije kreditnog stand-by aranžmana vrijednog 2,9 milijarda eura, koji bi Srbiji mogao omogućiti povlačenje dodatnih 380 milijuna eura, objavljeno je u srijedu u srbijanskoj vladi.

Čelnik misije MMF-a Albert Jegger kazao je na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji kako se sastanak Izvršnog odbora MMF-a, na kojem će biti razmatran završetak pete revizije aranžmana, može očekivati 27. rujna.

Jegger je rekao da je sa srbijanskom vladom dogovoreno da ona dotad na usvajanje parlamentu uputi zakon o fiskalnoj odgovornosti, što je uvjet za uspješan završetak pete revizije.

"Ukoliko završetak revizije odobri naš odbor, Srbija bi mogla povući dodatnih 380 milijuna eura koje će biti iskorištene kao potpora njezinim deviznim rezervama", izjavio je Jegger po završetku pregovora misije MMF-a sa srbijanskom vladom, započetih 19. kolovoza.

Govoreći o ekonomskim pokazateljima u Srbiji, on je naveo kako se očekuje da će realni BDP porasti za 1,5 posto u 2010. i za tri posto u 2011. godini.

Također je dogovoreno da se za 2010. godinu ciljni fiskalni deficit generalno zadrži na 4,75 posto BDP-a te da se potvrdi zamrzavanje plaća u javnom sektoru i mirovina do kraja godine, kao i da u 2011. godini ciljni deficit bude na razini od četiri posto.

Srbijanska ministrica financija Diana Dragutinović potvrdila je uspješan završetak pregovora u sklopu pete revizije te dodala kako je sa misijom MMF-a dogovorena dinamika rasta plaća u javnom sektoru i mirovina, počev od 2011. godine, kao i da je usuglašen zakon o fiskalnoj odgovornosti.

Guverner Narodne banke Srbije (NBS) Dejan Šoškić kazao je kako je MMF pozitivno ocijenio vođenje monetarne politike NBS-a u prethodnom razdoblju te je najavio veće angažiranje na intenzivnijem korištenju domaće valute u financijskim transakcijama na srbijanskom tržištu.

U sklopu aranžmana MMF-a sa Srbijom predviđeno je ukupno sedam revizija, a sljedeći dolazak misije te međunarodne financijske institucije očekuje se u listopadu.

MMF je krajem lipnja odobrio Srbiji povlačenje tranše od oko 383 milijuna eura nakon što je pozitivno odlučio o četvrtoj reviziji.



Hina