Info servis

Kineski premijer upozorava da bi snažan uzlet juana mogao izazvati val stečajeva

Kineski premijer u srijedu je navečer upozorio da bi značajan rast vrijednosti kineskog juana mogao izazvati val stečajeva u tamošnjim izvozničkim tvrtkama.

Wen Jiabao odbacio je pozive vlade u Washingtonu da dopusti jačanje tečaja kineske valute.

Poraste li vrijednost juana za 20 posto, "ne možemo ni zamisliti koliki bi broj kineskih tvornica otišao u stečaj, koliko bi kineskih radnika izgubilo posao, i koliko bi se radnika koji putuju na posao vratilo u ruralna područja", prenijela je financijska agencija Bloomberg izjave kineskog premijera.

"Kina bi pretrpjela velika socijalna previranja", kazao je Wen u New Yorku gdje je sudjelovao u radu Godišnje skupštine Ujedinjenih naroda.

Sjedinjene Država godinama kritizira vladu u Pekingu zbog nedostatnog popuštanja kontrole nad tečajem juana, čime kineskim izvoznicima omogućava nepoštenu prednost u odnosu na konkurenciju.

Juan je od lipnja ojačao dva posto nakon što je Kina objavila da će djelomično dopustiti da se kretanje tečaja juana uskladi s kretanjima na međunarodnim tržištima deviza.

Američki zakonodavci pozivaju da se dopusti jačanje vrijednosti juana u rasponu od 20 do 40 posto.

Wen i američki predsjednik Barack Obama, kako je najavljeno, planiraju sastanak na marginama sastanka UN-a u četvrtak.Hina