Info servis

Svjetska proizvodnja čelika u kolovozu nadomak razinama prije krize

Svjetska proizvodnja čelika porasla je u kolovozu za 4,9 posto u odnosu na isto razdoblje lani, približivši se razini zabilježenoj u kolovozu 2008., prije očitovanja posljedica recesije, pokazuje najnovije izvješće industrijskog udruženja WSA.

Svjetska organizacija proizvođača čelika priopćila je da je proizvodnja u 66 zemalja članica u kolovozu dosegnula 113 milijuna tona, što je 4,9 posto više nego u kolovozu 2009.

"Svjetska proizvodnja čelika u ovogodišnjem je kolovozu bila na gotovo istoj razini kao i u istome mjesecu 2008., prije udara posljedica globalne gospodarske krize", stoji u mjesečnom izvješću te organizacije.

Proizvodnja je istodobno umanjena u odnosu na srpanj, kada je iznosila 115 milijuna tona, te na lipanj, kada je proizvedeno 119 milijuna tona čelika.

Iako je u Kini, Turskoj i Iranu proizvodnja uvećana u odnosu na kolovoz 2008., u SAD-u, Njemačkoj, Italiji, Brazilu i Japanu još se nije vratila na razine zabilježene prije krize, pokazuju nadalje podaci WSA.

Na godišnjoj je razini kineska proizvodnja u kolovozu umanjena za 1,1 posto na 51,6 milijuna tona, u usporedbi s istim mjesecom godine ranije.

U Japanu je zabilježen njezin rast na godišnjoj razini za 7,1 posto, a u Južnoj Koreji za 6,4 posto.

U Njemačkoj je zabilježen rast od 17,1 posto, a u Italiji za 45,4 posto. Turska je proizvodnja uvećana za 11,3 posto.

U SAD-u je u kolovozu ove u odnosu na kolovoz prošle godine zabilježen 23,7-postotni rast proizvodnje, dok je u Brazilu proizvodnja povećana za 7,8 posto.



Hina