Info servis

Britansko gospodarstvo poraslo za 1,2 posto u drugom tromjesečju

Britansko gospodarstvo u drugom je tromjesečju poraslo za 1,2 posto u odnosu na prva tri ovogodišnja mjeseca, što je njegov najbrži rast od prvog tromjesečja 2001., potvrdio je u utorak tamošnji statistički ured važeće procjene.

Britanski statistički ured ONS potvrdio je i ranije procijenjenu stopu rasta britanskog gospodarstva u drugom tromjesečju na godišnjoj razini u visini 1,7 posto.

Prognozirana stopa rasta u drugom tromjesečju prema prethodna tri mjeseca prošli je mjesec revidirana naviše s prvotno očekivanog rasta od 1,1 posto, zahvaljujući boljim od očekivanja rezultatima iz sektora graditeljstva.

Potvrđene brojke dobra su vijest za konzervativnu britansku vladu, koja je poticaj dobila i iz Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), koji je u ponedjeljak objavio najnovije procjene stanja u britanskom gospodarstvu. U MMF-u su tako ustvrdili da se stanje poboljšava, što pripisuju oštrim mjerama smanjenja manjka koje je objavila vlada.

Mjere koje je predložio ministar financija George Osoborne uvjerljive su i ključne, ocijenio je MMF, dodajući da je u tijeku oporavak.

"Navedeni plan uvelike umanjuje rizik skupog gubitka povjerenja u državne financije i podupire uravnoteženi oporavak", kaže se u izvješću MMF-a.

Osborne bi detalje plana smanjenja potrošnje trebao predstaviti 20. listopada.

U 2009. britanski BDP smanjen je za pet posto, nešto više od prvotno procijenjenih 4,9 posto, objavio je nadalje ONS.Hina