Info servis

Ujedinjeni narodi zatražili izvanredan sastanak o rastu cijena hrane

Agencija Ujedinjenih naroda za hranu objavila je u petak da je sazvala izvanredan sastanak o rastu cijena hrane u posljednje vrijeme, reagirajući time na strahovanja da bi se mogla ponoviti nestašica koja je prije dvije godine uzrokovala nemire u pojedinim dijelovima svijeta.

Najava Organizacije Ujedinjenih naroda za hranu i poljoprivredu nadovezala se na odluku Rusije o produljenju zabrane izvoza pšenice. Taj je potez proglašen jednim od razloga 5-postotnog rasta cijena hrane u svijetu u protekla dva mjeseca. Njihova je razina u tom razdoblju dosegnula najvišu vrijednost u dvije godine.

Glasnogovornik agencije Christopher Matthews kazao je da će sastanak međuvladinog odbora o žitaricama biti održan 24. rujna, najvjerojatnije u Rimu. Veliki broj zemalja članica izrazio je bojazan da bi se mogla ponoviti kriza hrane iz 2008.

Dužnosnici agencije UN-a i drugi stručnjaci naglašavaju pak da se sadašnja situacija razlikuje od one iz 2008. kada su visoke cijene nafte i rast potražnje za biogorivima potaknuli pad zaliha hrane na najnižu razinu od 1982.

Ovogodišnja suša u Rusiji i posljedična odluka Moskve o ograničenju izvoza pšenice uzrokovali su nagli rast cijena pšenice, naglasila je agencija. Više cijene šećera i uljane repice također su odigrale ulogu u tom poskupljenju.

Ruski premijer Vladimir Putin kazao je u četvrtak u izjavi za rusku televiziju da je produljio zabranu izvoza pšenice do žetve u 2011. kako bi se osiguralo dovoljno vremena za oporavak od suše i požara, koji su ove godine uništile 20 posto uroda.



Hina