Info servis

Njemačka ubrizgava 2,08 mlrd eura novog kapitala u Hypo Real Estate

Njemačka će ubrizgati novih 2,08 milijardi eura u posrnulu banku Hypo Real Estate, objavio je u srijedu njemački fond za financijsku stabilnost SoFFin.

Najnovija injekcija kapitala pomoći će HRE-u pri uspostavi "banke za problematičnu imovinu", u koju planira prebaciti 210 milijardi eura rizičnih pozicija i imovine koja nije od strateške važnosti, navodi se dalje u priopćenju SoFFina.

Nedavno je SoFFin objavio da će povećati iznos kreditnih jamstava HRE-u za daljnjih 40 milijardi eura, povrh već dobivenih u iznosu 103,5 milijardi eura.

HRE je također dosad od SoFFina primio ukupno 9,95 milijardi eura u gotovini, dodaje se u priopćenju.

Ta jedina njemačka banka koja nije prošla na provjeri otpornosti europskih banaka u srpnju, lani je nacionalizirana nakon što se našla na rubu stečaja i otada ovisi o državnim jamstvima za potrebe refinanciranja dugova na financijskim tržištima po prihvatljivim kamatnim stopama.

HRE je započeo s pokretanjem "banke za problematičnu imovinu" u srpnju, a SoFFin je u srijedu objavio da je odlučio u nju do 30. rujna prebaciti imovinu u vrijednosti 191 milijardi eura nakon što dobije odobrenje Europske komisije.

Posrnula njemačka banka uvelike je izložena potencijalnim gubitcima temeljem kupovine obveznica čiji su izdavatelji zemlje eurozone poput Grčke, Irske, Italije, Portugala i Španjolske. Prošli je mjesec objavila da je smanjila gubitke, ali je odbila objaviti kolike gubitke očekuje u ovoj godini ili objaviti prognoze za 2011.



Hina