Info servis

Irska uspješno zaključila aukciju državnih obveznica

Irska agencija za upravljanje dugom priopćila je u utorak da je uspješno zaključila aukciju 1,5 milijardi eura vrijednih državnih obveznica, pri čemu je vrijednost ponuda višestruko nadmašila vrijednost ponuđenu na upis.

Time su prigušene bojazni da ta zemlja ima problema sa servisiranjem duga, i to unatoč visokom proračunskom manjku i troškovima spašavanja banaka.

Irska agencija za upravljanje financijama (National Treasury Management Agency) priopćila je da će prinos na milijardu eura vrijedne obveznice s rokom dospijeća od osam godina iznositi 6,02 posto, a onaj na 500 milijuna eura vrijedne četverogodišnje obveznice 4,77 posto.

Vrijednost ponuda peterostruko je nadmašila vrijednost ponuđenu na upis.

Aukcija je u utorak odmah snizila cijenu za zaduživanje irske države, nakon što su proteklih tjedana kamatne stope na irske obveznice snažno rasle zbog pojačanih sumnji u irsku sposobnost vraćanja dugova.

Tako je razlika u prinosima između irskih i referentnih njemačkih državnih obveznica u utorak umanjena ispod 3,8 bodova, s rekordna četiri boda u ponedjeljak.Hina