Info servis

Britanski ministar poduzetništva kritizirao neobuzdani kapitalizam

Britanski ministar poduzetništva Vince Cable kritizirao je u srijedu neobuzdani kapitalizam i najavio studiju o sustavu upravljanja kompanijama i procedurama preuzimanja.

"Kapitalizam ne uzima zarobljenike i ubija konkurenciju gdje stigne", kazao je Cable po izvacima iz govora koji se sprema održati na konferenciji stranke liberalnih demokrata.

Liberalna stranka partner je konzervativaca u novoj vladi koja je preuzela mandat u svibnju.

"Tržišta su često iracionalna ili su stvari tamo namještene. Stoga želim usmjeriti jarko svjetlo na mutne vode ponašanja u poslovnom svijetu", dodao je.

Ministar Cable bivši je ekonomist i na glasu je da otvoreno govori što misli. Već je kritizirao obilne bankarske bonuse.

Izrada najavljene studije počet će u listopadu a cilj je utvrditi utjecaj preuzimanja, odgovornosti dioničara, poticaja i plaća u kompanijama na šire gospodarstvo. U konačnici bi vlada mogla dobiti veće ovlasti za blokiranje transakcija.

Kritičari su u veljači upozorili da je glavni razlog 18 milijardi dolara vrijednog Kraftovog preuzimanja britanskog proizvođača slatkiša Cadburyja bila u prvom redu težnja ulagača za brzom zaradom.

"Priželjkujemo propise koji blokiraju jako štetno ponašanje a (Kraft) je bio klasičan primjer štetnog utjecaja kratkoročnih spekulativnih aktivnosti na realno gospodarstvo", kazao je britanski ministar poduzetništva u razgovoru za radijsku postaju BBC Radio 4.

Velike prekogranične transakcije regulirane su propisima Europske unije o tržišnom natjecanju, te su ovlasti članica za njihovu blokadu striktno ograničene.

Studija bi također trebala pokazati da li mehanizmi plaćanja direktora potiču preuzimanja, dodaju dužnosnici Cableova ministarstva. Pod lupom će se naći i mogućnosti da se dioničare snažnije potakne da se angažiraju oko budućnosti tvrtke.



Hina