Info servis

Stručnjaci upozoravaju na mogući drugi val globalne recesije

Oporavak nakon aktualne gospodarske krize krhak je, ocijenili su stručnjaci na konferenciji koju su organizirali Ujedinjeni narodi, upozoravajući na mogući novi val recesije ako zemlje ne odgovore koordiniranim mjerama, te ako prebrzo ukinu gospodarske poticaje i ne smanje nezaposlenost.

Nastojanja da se oživi bankovni i financijski sektor kako bi se stimuliralo šire gospodarstvo nisu donijela priželjkivane rezultate, ustvrdio je u četvrtak na konferenciji u Ženevi glavni tajnik UN-ove konferencije o trgovini i razvoju (UNCTAD) Supachai Panitchpakdi.

UNCTAD-ov čelnik nastupio je pred Odborom za trgovinu i razvoj, održavši govor pod naslovom "Prema održivom oporavku".

Banke ostvaruju dobru dobit, kazao je, no uglavnom kroz trgovanje, ne plasiraju kredite kompanijama koje bi mogle ta sredstva iskoristiti za širenje proizvodnje odnosno zapošljavanje.

Mnoga radna mjesta koja se otvaraju u zemljama u razvoju nalaze se u neformalnom sektoru i ne pružaju dugoročnu sigurnost ni veće plaće koje bi mogle stimulirati domaću potražnju i gospodarski rast, istaknuo je.

Upozorio je također kako se nije pojavilo značajnije uvozno tržište koje bi zamijenilo Sjedinjene Države, istaknuvši i da izostanak koordinacije, uključujući i na razini skupine G20, ugrožava gospodarski oporavak.

UNCTAD-ov Odbor za trgovinu i razvoj počeo je u četvrtak godišnje zasjedanje a zadaća mu je utvrđivanje smjernica za tu agenciju UN-a.



Hina