Info servis

Poslovne vijesti - Banke i osiguranja

Nastavak umjerenog rasta plasmana banaka

Plasmani banaka domaćem nebankarskom sektoru tijekom lipnja i srpnja nastavili su umjereno rasti, pa je njihova godišnja stopa rasta na kraju srpnja iznosila 3,6 posto, pri čemu se rast plasmana uglavnom odnosi na plasmane poduzećima, dok krediti stanovništvu nastavljaju stagnirati, pokazuju podaci Hrvatske narodne banke.

Opširnije

 

Poslovna suradnja HPB-a i HBOR-a

Hrvatska poštanska banka (HPB) i Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) potpisale su ugovor o poslovnoj suradnji na projektu "Mikrokreditiranja" koji se odnosi na kredit ukupnog iznosa 3,3 milijuna eura namijenjen mikro, malim i srednjim poduzetnicima te fizičkim i pravnim osobama koje ispunjavaju kriterije Europske unije, priopćeno je iz HPB-a.

Opširnije

 

Hypo Real Estate u 2009. isplatio 25 milijuna eura bonusa

Hypo Real Estate (HRE), njemačka hipotekarna banka spašena od bankrota milijardama eura novca poreznih obveznika i potom nacionalizirana, priznala je u nedjelju da je u prošloj godini zaposlenicima isplatila 25 milijuna eura bonusa.

Opširnije

 

Banco Popolare Croatia i HBOR potpisali ugovor o poslovnoj suradnji

Banco Popolare Croatia i Hrvatska banka za obnovu i razvoj (HBOR) potpisali su ugovor o poslovnoj suradnji na HBOR-ovu projektu "Mikrokreditiranje", koji se odnosi na zajam ukupnog iznosa 4,5 milijuna eura namijenjenog mikro, malim i srednjim poduzetnicima te fizičkim i pravnim osobama koje ispunjavaju kriterije Europske unije.

Opširnije

 

Deutsche Bank najavio prikupljanje devet milijardi eura svježeg kapitala

Deutsche Bank planira putem izdanja prava prikupiti devet milijardi eura kako bi povećao kapital s obzirom na skoru finalizaciju novih strožih propisa na području globalne supervizije bankovne industrije, piše u petak londonski list Financial Times, pozivajući se na izvore upoznate sa slučajem.

Opširnije

 

Britanski regulator odredio novčanu kaznu Goldmans Sachsu

Britanski regulator za financijska tržišta odredio je američkoj banci Goldman Sachs novčanu kaznu u visini 20 milijuna funti (24 milijuna eura) u slučaju vezanom za optužbe o obmanjivanju klijenata u SAD-u, izvijestili su britanski mediji.

Opširnije

 

Zagrebačka banka snižava kamate na stambene kredite vezane uz švicarski franak

Zagrebačka banka (Zaba) snizit će kamatnu stopu na stambene kredite u švicarskom franku za svoje klijente koji imaju redovito primanje na tekući račun u Zagrebačkoj banci, a nove će se kamatne stope primjenjivati od 1. studenog.

Opširnije

 

Libijski stabilizacijski fond autonomno povisio udio u UniCreditu

Izvršni direktor talijanskog bankovnog diva Unicredit Alessandro Profumo izjavio je u utorak da je libijski stabilizacijski fond bez konzultacija i traženja banke povisio udio u UniCreditu.

Opširnije

 

Rekordni kreditni plasmani EIB-a u 2009.

Europska investicijska banka (EIB) lani je izdala zajmove u visini rekordnih 79 milijardi eura zbog znatno smanjene ponude bankovnih kredita, istaknuo je bančin predsjednik preko vikenda.

Opširnije

 

Royal Bank of Scotland najavila novih 3.500 otkaza u Britaniji

Royal Bank of Scotland najavila je u četvrtak novi val otkaza u sklopu nastojanja te djelomice nacionalizirane britanske banke da smanji troškove i poboljša profitabilnost.

Opširnije

 

Grupa Banco Popolare poslovala s dobiti u drugom tromjesečju

Talijanska banka Grupa Banco Popolare izvijestila je da je u drugom tromjesečju 2010. ostvarila neto dobit od 360 milijuna eura, dok je u istom razdoblju prošle godine poslovala s gubitkom od 14,4 milijuna eura.

Opširnije

 

Švedska HQ Bank pred likvidacijom

Švedska privatna investicijska banka HQ Bank suočila se u ponedjeljak s prisilnom likvidacijom nakon što joj je oduzeta dozvola za poslovanje a nastojanja da pronađe novog vlasnika nisu urodila plodom.

Opširnije

 

Austrijska Hypo banka utrostručila gubitak u prvom polugodištu

Austrijska nacionalizirana banka Hypo Group Alpe Adria u petak je izvijestila da je u prvih šest ovogodišnjih mjeseci povećala neto gubitak na 499 milijuna eura, u usporedbi s gubitkom od 162 milijuna eura u istom razdoblju prošle godine.

Opširnije

 

Commerzbank planira prikupiti pet milijardi eura svježeg kapitala

Njemačka druga najveća privatna banka Commerzbank želi namaknuti pet milijardi eura svježeg kapitala kako bi smanjila ovisnost o državi koja je vlasnik manjinskog udjela, prenose u petak njemački mediji.

Opširnije

 

ABN Amro poslovao s gubitkom u prvoj polovini 2010.

Nizozemska banka u državnom vlasništvu ABN Amro u četvrtak je objavila da je u prvih šest ovogodišnjih mjeseci poslovala s gubitkom od 968 milijuna eura, dok je u istom razdoblju prošle godine ostvarila dobit od 420 milijuna eura.

Opširnije

 

HPB: dokapitalizacija od 450 milijuna kuna pomaže u borbi s konkurencijom

Dokapitalizacija Hrvatske poštanske banke (HPB) u iznosu od 450 milijuna kuna, koliko je Vlada predvidjela prijedlogom rebalansa proračuna, povećat će HPB-ovu kapitalnu osnovu i pomoći u borbi s konkurencijom u novom kreditnom ciklusu, ocijenio je na današnjem susretu s novinarima predsjednik Uprave HPB-a Čedo Maletić.

Opširnije

 

Britanski regulator kaznio Societe Generale s 1,6 milijuna funti

Britanski regulator financijskog tržišta FSA priopćio je u srijedu da je kaznio francusku banku Societe Generale s 1,6 milijuna funti globe (2,4 milijuna dolara) zato što nije dostavljala točna izvješća o transakcijama.

Opširnije

 

HSBC pregovara o kupnji većinskog udjela u južnoafričkoj banci Nedbank

Britanska banka HSBC Holdings priopćila je u ponedjeljak da pregovara s južnoafričkom financijskom grupom Old Mutual o kupnji kontrolnog udjela u Nedbank Group of South Africa u vrijednosti čak 6,8 milijardi dolara.

Opširnije

 

ECB će u prvom tromjesečju 2011. razmatrati povlačenje mjera hitnih zajmova

Europska središnja banka (ECB) mogla bi već u prvome tromjesečju iduće godine razmotriti povlačenje mjera odobravanja hitnih zajmova uvedenih radi lakšeg izlaska iz financijske krize, kazao je član upravnog vijeća središnje banke Axel Weber, a prenose u petak europski mediji.

Opširnije

 

Dokapitalizacija Banco Popolare Croatia

Temeljni kapital Banco Popolare Croatia (BPC) povećan je za šest milijuna kuna i sada iznosi 82,83 milijuna kuna, priopćeno je iz BPC-a.

Opširnije

 

Erste banka snizila kamatne stope na stambene kredite

Erste&Steiermaerkische Bank od ovog je tjedna za određene modele novoodobrenih stambenih kredita snizila kamatne stope koje se sada kreću od 6,35 posto do 6,90 posto, ovisno o odabranom modelu, vrsti kredita i ocjeni kreditne sposobnosti klijenta, dok se dosadašnji raspon kamata kretao od 6,60 posto do 7,20 posto.

Opširnije

 

OTP banka: neto dobit u šest mjeseci manja za 36 posto

OTP banka Hrvatska u prvih je šest mjeseci ove godine ostvarila 32,85 milijuna kuna neto dobiti, što je za 36 posto manja dobit nego u istom razdoblju prošle godine, objavili su danas iz te banke iz koje smanjenje dobiti objašnjavaju znatno većim rezervacijama za kreditne rizike.

Opširnije

 

Mađarska OTP banka najavila rekordne rezervacije za loše zajmove

Najveća mađarska banka OTP priopćila je da ju je ubrzano pogoršanje situacije u njezinom portfelju zajmova prisililo na izdvajanje rekordnih rezervacija za pokrivanje potencijalnih gubitaka u budućnosti, prenose u petak europski mediji.

Opširnije

 

Neto dobit Allianza pala 46 posto u drugom tromjesečju

Najveći europski osiguravatelj Allianz u petak je izvijestio o 46-postotnom padu neto dobiti u drugom tromjesečju u usporedbi s istim razdobljem godine ranije.

Opširnije

 

Societe Generale utrostručio dobit u drugom tromjesečju

Societe Generale više je nego utrostručio neto dobit u drugom tromjesečju u usporedbi s prošlom godinom, na 1,08 milijardi eura (1,43 milijarde dolara), priopćeno je u srijedu iz te druge najveće francuske banke.

Opširnije