Info servis

ABN Amro poslovao s gubitkom u prvoj polovini 2010.

Nizozemska banka u državnom vlasništvu ABN Amro u četvrtak je objavila da je u prvih šest ovogodišnjih mjeseci poslovala s gubitkom od 968 milijuna eura, dok je u istom razdoblju prošle godine ostvarila dobit od 420 milijuna eura.

Gubitak u banci poglavito pripisuju troškovima proizišlim iz odluke regulatora Europske unije na području zaštite slobodnog tržišnog natjecanja, te troškovima povezanim s udruživanjem, sudskim i troškovima restrukturiranja.

"Iako je na takve rezultate utjecalo nekoliko važnih stavki, temeljna dobit banke poboljšala se u odnosu na prošlu godinu", kazao je bančin čelnik Gerrit Zalm.

ABN je nadalje objavio da bi u prvom polugodištu, kada bi se izuzeo učinak jednokratnih troškova, poslovao s dobiti od 325 milijuna eura, nasuprot 207 milijuna dobiti u istom razdoblju prošle godine.

Nizozemska banka izvijestila je također o rastu kamatnih prihoda zbog veće razlike između aktivnih i pasivnih kamatnih stopa, što znači da je vlasnicima pologa plaćala malo za njihovu štednju dok je zajmove uspjela plasirati po višim kamatnim stopama.

Istodobno je smanjila rezervacije za loše zajmove, ali i srezala broj zaposlenih za osam posto u odnosu na godinu ranije, na 27.870.

Među ostalim jednokratnim stavkama, ABN je uknjižio trošak od 812 milijuna eura vezano za prodaju dijela komercijalnih bankovnih aktivnosti Deutsche Banku, prema nalogu EU-a u zamjenu za državnu pomoć ABN Amrou.

Troškovi povezani s integracijom uvećani su na 646 milijuna eura, sa 78 milijuna eura u istom razdoblju prošle godine, objavila je nizozemska banka.



Hina