Info servis

Deutsche Bank najavio prikupljanje devet milijardi eura svježeg kapitala

Deutsche Bank planira putem izdanja prava prikupiti devet milijardi eura kako bi povećao kapital s obzirom na skoru finalizaciju novih strožih propisa na području globalne supervizije bankovne industrije, piše u petak londonski list Financial Times, pozivajući se na izvore upoznate sa slučajem.

Najveća njemačka banka planira početkom idućeg tjedna objaviti ponudu, za koju se procjenjuje da će biti najveća koju su europske banke poduzele ove godine, piše dalje taj financijski dnevnik.

Novim izdanjem Deutsche Bank planira prikupiti iznos od osam do devet milijardi eura. Trenutno je tržišna vrijednost te najveće njemačke banke oko 30 milijardi eura, navodi se dalje u izvješću FT-a.

Takva vijest stigla je uoči sastanka u nedjelju u Baselu na kojem će se okupiti globalni čelnici bankovnih regulatora kako bi odobrili nove mjere vezane za visinu kapitala banaka i likvidnost koje je izradio međunarodni regulator Baselski odbor za bankovnu superviziju.

Banke će dobiti rok od nekoliko godina u kojem su dužne udovoljiti novim zahtjevima o većoj razini kapitala, no velike će se banke najvjerojatnije brzo obratiti tržištima kako bi ih umirile, procjene su analitičara koje prenosi FT.

Po pisanju toga lista, Deutche Bank će dio novog kapitala iskoristiti za povećanje udjela u Postbanku, njemačkoj poštanskoj banci, što će vjerojatno iznijeti kao glavni razlog povećanja kapitala.

Analitičari ipak smatraju da je sporazum s Postbankom samo izgovor. Veličina ponude upućuje na to da je stvarni cilj povećanje kapitala u samom Deutsche Banku, što bi mu trebalo pomoći da još više odmakne u odnosu na slabije konkurente, piše dalje FT.



Hina