Info servis

ECB će u prvom tromjesečju 2011. razmatrati povlačenje mjera hitnih zajmova

Europska središnja banka (ECB) mogla bi već u prvome tromjesečju iduće godine razmotriti povlačenje mjera odobravanja hitnih zajmova uvedenih radi lakšeg izlaska iz financijske krize, kazao je član upravnog vijeća središnje banke Axel Weber, a prenose u petak europski mediji.

"Mislim da će se rasprave oko ukidanja tih mjera odvijati uglavnom u prvom tromjesečju", kazao je Weber, također čelnik njemačke središnje banke Bundesbank, u intervjuu za Bloomberg televiziju u četvrtak u Frankfurtu.

Webera, člana upravnog vijeća ECB-a koje odlučuje o monetarnoj politici te banke, smatraju najvjerojatnijim nasljednikom sadašnjeg čelnika ECB-a Jean-Claude Tricheta čiji mandat ističe iduće godine.

"Očito je da moramo pokrenuti proces normalizacije", istakao je Weber.

U svojim je komentarima oko trajanja mjera izdavanja hitnih zajmova bankama u regiji Weber otišao korak dalje od Tricheta, kazavši kako bi se one trebale nastaviti najmanje do kraja godine.

No, iz Weberovih komentara proizlazi da ECB smatra kako eurozona, nakon što je Njemačka u drugome tromjesečju predvodila najsnažnijim rastom te 16-člane regije od 2006., dobro izlazi na kraj dužničkom krizom

Nasuprot tome, američka središnja banka Fed ovaj je mjesec bila prisiljena najaviti nove mjere poticanja posrnulog američkog gospodarstva.

Weber je također kazao da će ECB idući mjesec vjerojatno povisiti svoju raniju prognozu rasta za eurozonu. Banka je u lipnju prognozirala rast eurozone od 1 posto u ovoj, te 1,2 posto u idućoj godini.

Naglasio je kako nema znakova jačanja inflacije, te signalizirao da će ključna ECB-ova kamatna stopa vjerojatno još neko vrijeme ostati na rekordno niskih jedan posto.



Hina