Info servis

Commerzbank planira prikupiti pet milijardi eura svježeg kapitala

Njemačka druga najveća privatna banka Commerzbank želi namaknuti pet milijardi eura svježeg kapitala kako bi smanjila ovisnost o državi koja je vlasnik manjinskog udjela, prenose u petak njemački mediji.

Kako je izjavio glasnogovornik Commerzbanka za Dow Jones Newswires, banka zasad nema konkretnih planova za izdanje novih dionica.

Njemačka vlada u banci drži '25 posto plus jednu dionicu' nakon što joj je priskočila u pomoć u vrijeme globalne financijske krize.

Dio sredstava koja bi se prikupila putem povećanja kapitala a čiji bi iznos mogao premašiti pet milijardi eura ako tržišni uvjeti budu povoljni iskoristio bi se za vraćanje duga državi, piše njemački poslovni dnevnik Handelsblatt.

Državni udio pritišće cijene dionica Commerzbanka budući da banka mora plaćati kamatu na pozajmljeni novac, čiji iznos doseže ukupno 18,2 milijarde eura i omogućava vladi u Berlinu manjinski udio s pravom veta.

Njemačka banka našla se na rubu propasti u drugoj polovini 2008. nakon ambiciozne ali i vremenski loše planirane kupovine Dresdner Banka na koju se odlučila u samom vrhuncu globalne gospodarske krize.

Ministar financija Wolfgang Schaeuble nedavno je izjavio da se i vlada u Berlinu želi što je prije moguće riješiti udjela u toj banci.



Hina