Info servis

HSBC pregovara o kupnji većinskog udjela u južnoafričkoj banci Nedbank

Britanska banka HSBC Holdings priopćila je u ponedjeljak da pregovara s južnoafričkom financijskom grupom Old Mutual o kupnji kontrolnog udjela u Nedbank Group of South Africa u vrijednosti čak 6,8 milijardi dolara.

Old Mutual je objavio da su pregovori usmjereni na prodaju 70 posto udjela u ukupnoj imovini Nedbanka, četvrte po veličini bankarske grupe u Južnoafričkoj Republici.

Iz financijske grupacije priopćeno je da će predložena prodaja, ako ju odobre regulatori i dioničari, biti veliki korak u njezinoj strategiji pojednostavljivanja poslovanja. Prihod će iskoristiti za smanjenje duga i nove investicije u Južnoafričkoj Republici.

Prodaja će "vjerojatno rezultirati materijalnim jačanjem južnoafričkog financijskog sektora, izravnim stranim ulaganjima HSBC-a u bankovni sektor i materijalnim povećanjem investicija Old Mutuala u sektor dugoročne štednje," objavio je Old Mutual u priopćenju na internetskoj stranici Londonske burze.

Old Mutual najavio je 6. kolovoza prodaju američkog poslovanja vezanog za životno osiguranje Harbinger Capitalu za 350 milijuna dolara. Također je objavio da namjerava djelomično izaći iz američkih poslova vezanih za upravljanje imovinom.

Ta je grupacija osnovana 1845. u Južnoafričkoj Republici kao Mutual Life Assurance Society of the Cape of Good Hope. Dionice su joj izlistane na burzama u Londonu, Johannesburgu, Zimbabveu, Malaviju i Namibiji.



Hina