Info servis

Poslovne vijesti - Vlada

Kosor: izvoz u osam mjeseci porastao za 13,4 posto

Podaci Državnog zavoda za statistiku o hrvatskoj robnoj razmjeni u prvih osam mjeseci su ohrabrujući - izvoz je porastao za 13,4 posto u odnosu na isto razdoblje lani, u zemlje EU izvoz je porastao za 14,8 posto, dok je uvoz iz tih zemalja smanjen za 9,3 posto, istaknula je premijerka Jadranka Kosor otvarajući danas 9. Međunarodnu konferenciju o poticanju izvoza.

Opširnije

 

Ministar Popijač o brodogradilištima, željezari i investicijskim projektima

Proces restrukturiranja hrvatskih brodogradilišta relativno dobro napreduje, na traženje Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) ponuditelji iz drugog kruga natječaja dostavili su joj dopune programa restrukturiranja i vjerujem u pozitivno razrješenje te teške teme hrvatskog gospodarstva, kazao je danas ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Đuro Popijač.

Opširnije

 

Kosor: što prije krenuti u realizaciju investicijskih projekata

Predsjednica hrvatske Vlade Jadranka Kosor pozvala je danas sve koji mogu da se uključe u realizaciju investicijskih projekata koje je jučer predstavila Vlada.

Opširnije

 

Premijerka Kosor podržala Povelju razvoja Hrvatske do 2025. godine

Premijerka Jadranka Kosor izjavila je nakon današnje sjednice Nacionalnog vijeća za konkurentnost, na kojoj joj je predstavljen nacrt Povelje razvoja Republike Hrvatske do 2025. godine, kako se taj dokument podudara s Vladinim Programom gospodarskog oporavka pa će ga sigurno potpisati.

Opširnije

 

Ministarstvo poljoprivrede: besplatan telefon za prijave nepravilnosti oko hrane

Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja od danas uvodi besplatni telefon i mail na koje će građani moći dojavljivati i upozoravati na sve nepravilnosti vezane uz poslovanje s hranom, istaknuo je ministar poljoprivrede Petar Čobanković na današnjoj konferenciji za novinare.

Opširnije

 

Vlada: u Sabor na donošenje upućen novi Ovršni zakon

U nastavku provedbe Programa gospodarskog oporavka, hrvatska je vlada s današnje sjednice u saborsku proceduru uputila tri zakonska prijedloga, među njima i prijedloge novog Ovršnog zakona i Zakona o javnim ovršiteljima, oba usklađena sa zakonodavstvom EU.

Opširnije

 

Čobanković i Galan potpisali Memorandum o razumijevanju u poljoprivredi

Hrvatski ministar poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja Petar Čobanković i talijanski ministar poljoprivrede, prehrane i šumarstva Giancarlo Galan potpisali su u srijedu u Zagrebu Memorandum o razumijevanju u poljoprivredi i ruralnom razvoju.

Opširnije

 

Postignut dogovor o Temeljnom kolektivnom ugovoru za javne službe, uskoro potpisivanje

Pregovarački odbori Vlade i sindikata javnih službi postigli su danas dogovor o novom Temeljnom kolektivnom ugovoru (TKU) za javne službe koji bi trebao biti potpisan početkom idućeg tjedna.

Opširnije

 

Ministarstvo mora: uvođenje "tonnage tax" sustava za hrvatske brodare u međunarodnoj plovidbi

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture izvijestilo je danas da je osnovalo radnu skupinu koja treba izraditi prijedlog izmjena i dopuna Pomorskog zakonika u dijelu koji se odnosi na porezni sustav brodara.

Opširnije

 

J. Kosor: prvih osam mjeseci ove godine u turizmu najbolje od sada

Premijerka Jadranka Kosor ocijenila je danas da je ovogodišnjih prvih osam mjeseci turističke sezone na Jadranu bilo najbolje do sada, sa šest posto više turističkih noćenja i tri posto više dolazaka nego u istom razdoblju lani.

Opširnije

 

Ministarstvo poljoprivrede: nadzor nad prometom i uvozom grožđa

Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja izvjestilo je kako će i ove godine, temeljem Zakona o vinu, kontrolirati promet i uvoz grožđa berbe 2010., u suradnji s Hrvatskim centrom za poljoprivredu, hranu i selo (HCPHS), Državnim inspektoratom i Carinskom upravom.

Opširnije

 

Vlada: nastavlja se proces privatizacije za tri brodogradilišta

Hrvatska vlada danas je donijela zaključak o nastavku procesa privatizacije za tri brodogradilišta - Brodograđevnu industriju Split, Brodotrogir i riječki 3. maj.

Opširnije

 

Popijač o brodogradnji i MMF-u

Ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Đuro Popijač izjavio je danas kako će konačna odluka vezana uz privatizaciju brodogradilišta biti donijeta nakon što programe restrukturiranja ocijeni Europska komisija (EK).

Opširnije

 

Luka Ploče: premijerka Kosor otvorila novi kontejnerski terminal

Predsjednica hrvatske Vlade Jadranka Kosor danas je u luci Ploče otvorila prvu fazu novog kontejnerskog terminala, a u tu je prvu fazu uloženo 33,6 milijuna eura, od čega je Vlada uložila gotovo 12 milijuna eura.

Opširnije

 

Zajam EBRD-a za Luke Dubrovnik; Šuker za jesen najavio ugovor za izgradnju autoceste prema Dubrovniku

Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) će sa osam milijuna eura novog zajma financirati nastavak proširenja Luke Dubrovnik, a ugovor o zajmu i ugovor o državnom jamstvu danas su u Dubrovniku potpisali predstavnici Lučke uprave Dubrovnik i EBRD-a te potpredsjednik Vlade i ministar financija Ivan Šuker.

Opširnije

 

Bajs: dobre najave za ostatak sezone, ali o uspješnosti odlučuje kolovoz

O uspješnosti ove turističke sezone više ćemo moći govoriti nakon kolovoza koji će odlučiti sezonu, ali s obzirom na solidna prva tri tjedna srpnja te dobre najave za kolovoz i rujan moguće je da se minusi iz prvih šest mjeseci 'istope' i hrvatski turizam ponovi prošlogodišnji rezultat, ocjena je ministra turizma Damira Bajsa.

Opširnije

 

Premijerka Kosor: za Vladu je najvažniji nastavak rada Gospodarsko-socijalnog vijeća i socijalnog dijaloga

Za Vladu je najvažnije da se nastavi rad Gospodarsko-socijalnog vijeća (GSV) i socijalni dijalog, izjavila je premijerka Jadranka Kosor koja je danas prisustvovala sastanku socijalnih partnera u Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva na kojem se treba dogovoriti obnova rada GSV-a.

Opširnije

 

Vinkovci: ministar Čobanković s predstavnicima seljačkih udruga

Predstavnici seljačkih udruga pet slavonskih županija, koji su se danas u Vinkovcima sastali sa ministrom poljoprivrede, ribarstva i ruralnoga razvoja Petrom Čobankovićem, upozorili su da se otkupljivači ne pridržavaju novog pravilnika o standardima za pšenicu, a poljoprivrednici i dalje traže cijenu od 1,20 kuna za kilogram pšenice, u protivnom najavljuju prosvjede.

Opširnije

 

Na Skupštini Mare Nostrum najavljene porezne i druge olakšice za brodare

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture priprema izmjene Pomorskog zakonika kojima će se uvesti beneficirani staž za sve hrvatske pomorce i sustav poreznih olakšica za brodare po uzoru na EU te riješiti određene poteškoće nastale u provedbi socijalne reforme za pomorce, najavio je državni tajnik za more Mario Babić na Skupštini Mare Nostrum-Udruge hrvatskih poslodavaca-brodara u međunarodnoj plovidbi.

Opširnije

 

HGK dodijelila znakove "Hrvatska kvaliteta" i "Izvorno hrvatsko"

Savjet projekta vizualnog označivanja hrvatskih proizvoda Hrvatske gospodarske komore (HGK) na današnjoj je sjednici dodijelio pravo korištenja znaka Hrvatska kvaliteta i Izvorno hrvatsko nizu proizvoda sedam tvrtki, izvijestili su iz HGK.

Opširnije

 

HTZ dodijelio hrvatske turističke nagrade Anton Štifanić za 2009.

Hrvatska turistička zajednica (HTZ) dodijelila je danas Hrvatsku turističku nagradu za životno djelo Ivanu Gianniu Šegonu iz Poreča te godišnje turističke nagrade "Anton Štifanić" za 2009. za tvrtke turističkom naselju Zaton Holiday Resortu i pojedincima Mariju Jantolu, Zlatku Salaju i Janji Čeliković za izniman doprinos hrvatskom turizmu.

Opširnije

 

Predsjednica Vlade Kosor s Lukom Rajićem

Predsjednica Vlade Jadranka Kosor primila je danas u Banskim dvorima Luku Rajića sa suradnicima.

Opširnije

 

Matijašević: sindikati u srijedu u 13 sati predaju Luki Bebiću potpise za referendum

Sindikati će u srijedu u 13 sati predsjedniku Hrvatskog sabora Luki Bebiću predati prikupljenih 813.016 potpisa građana na zahtjev za raspisivanjem referenduma protiv Vladina prijedloga izmjena Zakona o radu (ZOR), najavio je danas predsjednik Hrvatske udruge sindikata (HUS) Ozren Matijašević.

Opširnije

 

Vlada izdala obveznice vrijedne 13,4 milijarde kuna

Hrvatska je Vlada danas odlučila o novom zaduženju izdavanjem državnih obveznica i to dviju obveznica na domaćem i jedne na inozemnom tržištu, a ukupan je iznos oko 13,4 milijarde kuna.

Opširnije

 

Ministar Bajs o početku srpnja, osudi incidenata i štrajku u Croatia Airlinesu

Prva dva dobra srpanjska tjedna za hrvatski su turizam ohrabrenje, ali s obzirom da je još velik dio glavne sezone pred nama treba biti spreman na sve da taj dio sezone završi što bolje, istaknuo je danas ministar turizma Damir Bajs na susretu s gluhim turističkim vodičem Vandom Šagovac u Turističkoj zajednici grada Zagreba (TZGZ).

Opširnije