Info servis

Kosor: što prije krenuti u realizaciju investicijskih projekata

Predsjednica hrvatske Vlade Jadranka Kosor pozvala je danas sve koji mogu da se uključe u realizaciju investicijskih projekata koje je jučer predstavila Vlada.

"Moramo napraviti baš sve da većinu tih projekta što je moguće prije s prezentacije preselimo u stvarni život. Na tome se radi i sigurna sam da će biti uspjeha", kazala je Kosor odgovarajući na pitanja novinara nakon sjednice Povjerenstva za provedbu Plana razvoja, izgradnje i modernizacije plinskog transportnog sustava.

Hrvatska Vlada jučer je prihvatila popis sa 30 investicijskih projekata od interesa za državu, a ukupna je vrijednost tih projekata u području energetike, turizma, vodnog gospodarstva i prometne infrastrukture 13,85 milijardi eura.

Premijerka je podsjetila da je Vlada jučer dala i rokove (20 dana) u kojem javna poduzeća trebaju dostaviti Vladi prijedlog financiranja i dinamiku realizacije projekata.

Na upit o financiranju tih projekata, Kosor je podsjetila da je to prijedlog i privatnim investitorima te da su mnogi s kojima se razgovaralo već iskazali zanimanje za neke projekte.

"To je ponuda Vlade svima koji imaju interesa, koji gledaju u budućnost", naglasila je.

Zamoljena da komentira prigovore oporbe kako je to skup Vladinih želja, premijerka je rekla kako oporba svaku aktivnost i posao Vlade nastoji omalovažiti te da to nema potrebe komentirati.

Kosor procjenjuje i kako će velika većina projekata biti pokrenuta za vrijeme mandata ove Vlade, kako će velika većina tih projekata doći u prihvatljivu fazu realizacije pri čemu treba voditi računa i da je "vrijeme za redovne parlamentare izbore kraj sljedeće godine odnosno početak one koja dolazi".

"Imamo vremena realizirati veliki dio onoga što smo jučer predstavili, na jednom dijelu projekata se već dulje vrijeme intenzivno radi", kazala je.

U Vladinom popisu investicijskih projekata najviše je projekata s područja energetike, njih 18 ukupno vrijednih 3,85 milijardi eura.

Pritom se nekoliko projekata odnosi na Hrvatsku elektroprivredu (HEP) čiji predsjednik Uprave Leo Begović najavljuje da bi prvi u realizaciju mogli hidroelektrana Ombla i treći blok u Termoelektrani Plomin.

Koncem godine trebala bi biti gotova dokumentacija za natječaj za izgradnju ta dva objekta, HE Ombla na dubrovačkom području, što je investicija vrijedna oko 130 milijuna eura, te treći blok u TE Plomin, vrijedan oko 800 milijuna eura. To su investicije od ukupno sedam milijardi kuna, dio će HEP financirati iz svoje dobiti, a za dio će se najvjerojatnije zadužiti na 20 godina, kazao je Begović.

Odgovarajući na upite novinara o pripremnim aktivnostima za sljedeći vodni val koji se očekuje tijekom vikenda, premijerka je podsjetila da su na jučerašnjoj sjednici Vlade svi uključeni u taj posao dobili vrlo precizne zadaće.

S obzirom da smo ukazali i na neke propuste vezano za obavješćivanje stanovništva na tome je trebalo intenzivno poraditi. Vjerujem da će ovog vikenda kad se najavljuju opet kiše sve biti u redu, kazala je.Hina