Info servis

DZS: nastavljen pad zaliha u industriji

Zalihe gotovih industrijskih proizvoda pri proizvođačima u hrvatskoj industriji na kraju kolovoza bile su manje za 9,3 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine, prvi su rezultati koje je objavio Državni zavod za statistiku (DZS).

Tako je u kolovozu petnaesti mjesec zaredom nastavljeno smanjenje zaliha gotovih industrijskih proizvoda na godišnjoj razini.

Na mjesečnoj razini pak, u kolovozu u odnosu na srpanj ove godine, zalihe su manje za 4 posto.

U usporedbi sa stanjem prosječnih zaliha gotovih industrijskih proizvoda pri proizvođačima u 2009. godini, na kraju kolovoza ove godine zalihe su bile manje za 15,3 posto.

Statistika prema glavnim industrijskim grupacijama pokazuje da su na godišnjoj razini, prema kolovozu 2009. godine, zalihe gotovih proizvoda pri proizvođačima smanjene u proizvodnji kapitalnih proizvoda za 17,8 posto, trajnih proizvoda za široku potrošnju za 16,7 posto, netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 13,6 posto, intermedijarnih proizvoda za 5,4 posto te energije za 0,3 posto.

Prema područjima djelatnosti, zalihe su na godišnjoj razini u rudarstvu i vađenju smanjene za 3,4 posto, a u prerađivačkoj industriji za 9,6 posto.

Unutar prerađivačke industrije, zalihe u proizvodnji prehrambenih proizvoda, čiji je udio u industriji 23,05 posto, na kraju kolovoza bile su manje za 18,6 posto u odnosu na isti mjesec lani, a u proizvodnji ostalih nemetalnih mineralnih proizvoda (koje u industriji imaju udio od 11,3 posto) smanjene su za 8,7 posto.

Značajan pad zaliha zabilježen je i u proizvodnji odjeće, za 13,7 posto, te proizvodnji osnovnih farmaceutskih proizvoda i pripravaka, za čak 36,7 posto.

Najveći rast zaliha zabilježen je u proizvodnji računala te elektroničkih i optičkih proizvoda, za 68,1 posto.

Rast zaliha zabilježen je u proizvodnji duhanskih proizvoda, za 24,4 posto, proizvodnji tekstila, za 27,2 posto, proizvodnji proizvoda od gume i plastike, za 15,9 posto itd.



Hina