Info servis

DZS: BDP u drugom tromjesečju realno pao za 2,5 posto

Hrvatski bruto domaći proizvod (BDP) u drugom je tromjesečju ove godine bio realno manji za 2,5 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, objavio je danas Državni zavod za statistiku potvrđujući time i svoju već ranije objavljenu prvu procjenu.

Drugo tromjesečje ove godine je šesti kvartal za redom u kojem Hrvatska bilježi pad tromjesečnog BDP-a na godišnjoj razini, a stopa pada od 2,5 posto ista je kao i u prvom ovogodišnjem kvartalu.

Kao i u prethodnih pet tromjesečja tako je i u drugom tromjesečju ove godine na pad BDP-a najviše utjecao pad osobne potrošnje te pad bruto investicija u fiksni kapital.

Izdaci za potrošnju kućanstava, najveća kategorija u BDP-u, u drugom su kvartalu ove godine pali za 2,5 posto u odnosu na drugo tromjesečje lani. To je usporavanje pada osobne potrošnje s obzirom da je u prvom kvartalu ove godine taj pad iznosio 4,1 posto te ujedno i najniža stopa pada od četvrtog kvartala 2008. godine od kada se bilježi pad osobne potrošnje.

Bruto investicija u fiksni kapital u drugom su tromjesečju ove godine u odnosu na isto razdoblje lani manje za 13,4 posto, što je tek nešto niža stopa pada nego u prvom tromjesečju kada je iznosila 13,9 posto.

Izdaci za potrošnju države u drugom tromjesečju 2010. u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje pali su za 1,8 posto, što je veća stopa pada nego u prvom tromjesečju kada je iznosila 1,1 posto.

Izvoz roba i usluga pak u drugom kvartalu ove u odnosu na isto razdoblje prošle godine porastao je za 7,0 posto, dok je uvoz roba i usluga smanjen za 4,2 posto.

Statistika drugo tromjesečje za redom bilježi rast izvoza roba i usluga i taj je rast ubrzan u odnosu na prvo tromjesečje ove godine kada je izvoz porastao za 3,6 posto u odnosu na prvi lanjski kvartal. Istodobno pak uvoz sedmo tromjesečje za redom bilježi pad, no po nižoj stopi nego u prvom kvartalu (kada je bio 4,8 posto).

Po podacima Državnog zavoda za statistiku, bruto dodana vrijednost (BDV) u drugom je tromjesečju 2010. u odnosu na isto tromjesečje prethodne godine realno manja za 3,0 posto.

Pritom sva područja djelatnosti, izuzev financijskog posredovanja, bilježe pad, a najveći se pad bruto dodane vrijednosti bilježi u građevinarstvu, za 16,8 posto u odnosu na drugi kvartal lani.

U hotelima i restoranima statistika bilježi pad bruto dodane vrijednosti za 4,3 posto, prijevozu, skladištenju i vezama pad za 4,0 posto, trgovini na veliko i malo za 3,8 posto, rudarstvu i vađenju za 3,4 posto, poljoprivredi, lovu, šumarstvu i ribarstvu za 0,4 posto, dok je pad u javnoj upravi i obrani, socijalnom osiguranju, osobnim uslugama i djelatnosti kućanstava iznosio 0,3 posto.

Jedina djelatnost u kojoj je u drugom tromjesečju ove u odnosu na isto lanjsko razdoblje zabilježen rast bruto dodane vrijednosti, i to za 0,4 posto, je financijsko posredovanje, poslovanje nekretninama i poslovnim uslugama.Hina