Info servis

Ministar Bajs o početku srpnja, osudi incidenata i štrajku u Croatia Airlinesu

Prva dva dobra srpanjska tjedna za hrvatski su turizam ohrabrenje, ali s obzirom da je još velik dio glavne sezone pred nama treba biti spreman na sve da taj dio sezone završi što bolje, istaknuo je danas ministar turizma Damir Bajs na susretu s gluhim turističkim vodičem Vandom Šagovac u Turističkoj zajednici grada Zagreba (TZGZ).

Istaknuvši da je u prva dva tjedna srpnja u Hrvatsku ušao nešto već broj putnika nego u isto vrijeme prošle godine, što je dobar početak glavnog ljetnog dijela sezone, ministar Bajs je kazao da ipak treba biti svjestan da konkurentske zemlje čine sve kako bi privukle što više turista.

Stoga će i konkurentnost hrvatskog turizma biti na najvećem ispitu u srpnju i kolovozu, u kojima se ostvaruje dvije trećine svih godišnjih turističkih dolazaka i prihoda.

Veseli i što je ove godine bitno veći dolazak kruzera u Hrvatsku te putnika s njih, pa iako su oni na jednodnevnim izletima u Dubrovniku i drugim gradovima pridonose turističkom prometu, napomenuo je Bajs.

Osim održanja konkurentnosti na stranim tržištima ove će sezone za hrvatski turizma biti važno i kako će reagirati domaće tržište odnosno hoće li se smanjiti minusi domaćih turista.

Na upit da komentira incident u Vodicama, gdje je po pisanju medija zbog situacije u prometu došlo do prepirke i fizičkog napada vozača motocikla na vozača iz automobila beogradskih registracija, ministar je kazao da je tražio izvještaj te da se još sve provjerava, je li sukob bio na međunacionalnoj osnovi ili ne.

Naglasio je da takve, ali i sve druge incidente koje vode nasilju Ministarstvo turizma osuđuje.

Tijekom turističke sezone incidenti se dešavaju, ali u svemu je najbitnije da se Hrvatska pokaže kao pravna država te da policija promptno reagira prema svima jednako, smatra Bajs.

Osvrnuo se i na protekli štrajk stjuardesa u Croatia Airlinesu kazavši da je to bilo njihovo pravo, ali da sigurno ne pridonosi sezoni jer si ne smijemo dopustiti da izgubimo ijednog gosta.

Unatoč sve većem broju zračnih operatera u Hrvatskoj ipak o Croatia Airlinesu još uvijek ovisi najveći dio turističkih dolazaka zračnim putem, te je stoga dobro što su se rješenja našla i štrajk kratko trajao pa se neće bitnije odraziti na sezonu, dodao je Bajs.

Hina