Info servis

Ministarstvo poljoprivrede: besplatan telefon za prijave nepravilnosti oko hrane

Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja od danas uvodi besplatni telefon i mail na koje će građani moći dojavljivati i upozoravati na sve nepravilnosti vezane uz poslovanje s hranom, istaknuo je ministar poljoprivrede Petar Čobanković na današnjoj konferenciji za novinare.

Građani će sve nepravilnosti moći prijaviti na broj 0800-203-200 te na mail prijava@mps.hr.

Na taj se način, kaže Čobanković, želi doprinijeti daljnjoj transparentnosti sustava, a sve u funkciji povećanja sigurnosti hrane i zaštite potrošača.

Možemo u konačnici to nazvati i antikoruptivnom mjerom jer je to prilika građanima te svima koji imaju primjedbe na funkcioniranje sustava, ne samo u sektoru mesa i mesnih prerađevina, već i u drugim sektorima da prijave nepravilnosti, kazao je.

Istaknuo je kako je put mesa od štale do stola strogo kontroliran sukladno standardima Europske unije.

"Ne pamtim kada se zadnji put desio neki eksces s hranom, što je jedan od pokazatelja uspješnog rada nadležnih institucija (ministarstva, državnih, veterinarskih i sanitarnih inspektora)", rekao je ministar.

Podsjetio je kako je Hrvatska zatvorila Poglavlje 12. u pregovorima s EU "Sigurnost hrane, veterinarska i fitosanitarna politika", što znači da je nacionalno zakonodavstvo u potpunosti uskladila sa zakonodavstvom EU.

Na konferenciji za novinare je istaknuto kako je, sukladno Zakonu o hrani, sljedivost hrane životinjskog podrijetla uspostavljena u svim fazama proizvodnje, prerade i distribucije hrane te da subjekti u poslovanju s hranom moraju biti u mogućnosti identificirati svaku pravnu ili fizičku osobu koja ih je opskrbljivala hranom kao i životinjama koje se koriste za proizvodnju hrane ili bilo kojom drugom tvari koja je namijenjena ugradnji ili se može ugraditi u hranu.

Ravnatelj Uprave veterinarske inspekcije Gordan Jerbić je istaknuo da veterinarske inspekcije kontroliraju svaku pošiljku koja se uvozi, da je lani pregledano oko 30 tisuća pošiljaka, a zbog različitih nepravilnosti vraćeno je njih 127.

Po iznijetim podacima, veterinarska inspekcija lani je obavila 3.408 kontrola u kojima je utvrđena neuskladnost u 262 objekta, podneseno je 35 optužnih prijedloga te 3 kaznene prijave.

U prvih osam mjeseci ove godine obavljeno je 2.400 kontrola, utvrđene su neuskladnosti u 305 objekata, a podneseno je 40 optužnih prijedloga.

Upitan boji li se najava po kojima Damir Polančec namjerava razotkriti niz afera u kojima su sudjelovali ministri, Čobanković je samo kratko odgovorio: "Ne bojim se".



Hina