Info servis

Na Skupštini Mare Nostrum najavljene porezne i druge olakšice za brodare

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture priprema izmjene Pomorskog zakonika kojima će se uvesti beneficirani staž za sve hrvatske pomorce i sustav poreznih olakšica za brodare po uzoru na EU te riješiti određene poteškoće nastale u provedbi socijalne reforme za pomorce, najavio je državni tajnik za more Mario Babić na Skupštini Mare Nostrum-Udruge hrvatskih poslodavaca-brodara u međunarodnoj plovidbi.

O tome su danas izvijestili iz Ministarstva mora u priopćenju s jučerašnje Skupštine Mare Nostrum na kojoj je izabrano i novo vodstvo te udruge.

Za novog predsjednika Skupštine izabran je direktor Uljanik plovidbe iz Pule Dragutin Pavletić, a za njegovog zamjenika direktor Jadranskog pomorskog servisa iz Rijeke Ante Maras.

Na kraju svog dvogodišnjeg mandata bivši predsjednik Skupštine Mare Nostrum predsjednik Uprave splitskog Jadroplova Stjepan Papić istaknuo je da hrvatski brodari još uvijek osjećaju svjetsku financijsku krizu te da se ne naslućuju konkretniji znakovi oporavka, što znači da im i dalje predstoje poteškoće u poslovanju.

Papić je, kako je kazao, zadovoljan što se nakon dugog razdoblja na sivoj listi hrvatska zastava od ove godine nalazi na bijeloj listi Pariškog memoranduma, čime je ostvaren napredak u poboljšanju kvalitete brodova pod domaćom zastavom.

Nazočni na Skupštini složili su se da taj uspjeh rezultat Akcijskog plana za unaprjeđenje statusa hrvatske zastave kojeg su provodili brodari, Ministarstvo i Hrvatski registar brodova.

Zadovoljni su i potporama koje Vlada daje za izgradnju brodova za hrvatske brodare te općenito dobrom suradnjom s resornim ministarstvom, navodi se u priopćenju.



Hina