Info servis

Ministar Popijač o brodogradilištima, željezari i investicijskim projektima

Proces restrukturiranja hrvatskih brodogradilišta relativno dobro napreduje, na traženje Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) ponuditelji iz drugog kruga natječaja dostavili su joj dopune programa restrukturiranja i vjerujem u pozitivno razrješenje te teške teme hrvatskog gospodarstva, kazao je danas ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Đuro Popijač.

Ministar je to rekao odgovarajući na novinarske upite nakon otvorenja međunarodne konferencije o tržišnom natjecanju.

Objasnivši da u vezi privatizacije i restrukturiranja brodogradilišta Ministarstvo gospodarstva usko surađuje s Agencijom za zaštitu tržišnog natjecanja, konzultantima i drugim stručnjacima te Europskom komisijom, Popijač je kazao da se sve čini kako bi taj proces bio što usuglašeniji s zahtjevima EU-a, a hrvatska brodogradilišta pokazala da mogu dobro raditi i opstati i bez državnih potpora.

Vjeruje i da će Europska komisija imati malo primjedbi te da će programima restrukturiranja dati prolaznu ocjenu. Popijač je kazao kako je EK već prihvatila prijedloge za brodogradilište Uljanik, što je, po njemu, dobar znak.

U vezi razrješenja problematike željezara i sektora čelika, posebno Željezare Split, novinarima je ponovio da će se u idućih desetak dana odlučiti u kojem će se smjeru ići, jer su se na žalost iscrpile mogućnosti da se neki novi investitori i budući vlasnici direktno dogovore sa sadašnjim vlasnikom splitske željezare poljskim Zlomrexom.

Zanimanja investitora i dalje ima, ali ne može se više dugo čekati zbog pregovora oko poglavlja 8. (o tržišnom natjecanju), dodao je Popijač.

O toj se problematici pred novinarima izjasnila i predsjednica Vijeća Agencije za zaštitu tržišnoj natjecanja Olgica Spevec istaknuvši da se problemu željezara i metalne industrije treba posvetiti posebna pažnja, jer se Hrvatska prema Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju iz 2001. međunarodno obvezala riješiti problem dodjele potpora tom sektoru.

Do danas se to nije učinilo i taj problem nije riješen. Objasnila je i da je Europa napustila potpore toj industriji, izvršene su 'strahovita restrukturiranja i stoga je na to daleko osjetljivija nego na nešto drugo', upozorila je Spevec.

Odgovarajući na upit jeli zbog najavljenih velikih 30-ak investicijskih projekata treba osnažiti Ministarstvo gospodarstva, Popijač je kazao da za tim baš nema potrebe jer većinu operativnog tereta za provedbu projekata trebaju preuzeti tvrtke u javnom sektoru poput JANAF-a, HEP-a, Plinacroa i druge.



Hina