Info servis

Popijač o brodogradnji i MMF-u

Ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Đuro Popijač izjavio je danas kako će konačna odluka vezana uz privatizaciju brodogradilišta biti donijeta nakon što programe restrukturiranja ocijeni Europska komisija (EK).

Proces koji je započeo 2008. je u toku, natječaji su raspisani, ponude su otvorene u svibnju, a programi restrukturiranja su dostavljeni Agenciji za zašitu tržišnog natjecanja (AZTN-u). Sljedeća instanca, nakon njihove ocjene, je dostava tih programa restrukturiranja u Europsku komisiju, kazao je Popijač odgovarajući na pitanje kada će biti donesena odluka o privatizaciji brodogradilišta.

Konačan čin će se dogoditi nakon što Europska komisija ocijeni programe restrukturiranja, rekao je Popijač nakon potpisivanja ugovora s predstavnicima jedinica lokalne samouprave o dodjeli sredstava za projekte izgradnje poduzetničkih zona na području Zagrebačke županije.

Na pitanje mijenja li Vlada možda u ovom trenutku politiku prema Međunarodnom monetarnom fondu (MMF) s obzirom da ima nekih novih ponuda za stolu za zemlje istočne Europe, Popijač je odgovorio kako je došao s užeg kabineta i kako Vlada o tome nije raspravljala.

MMF je početkom ovog tjedna objavio da će proširiti ponudu kredita koje odobrava zemljama u razvoju kao preventivnu financijsku pomoć protiv eskalacije krize u tim gospodarstvima.

Modificirana kreditna linija pod nazivom Preventivana kreditna linija (PCL) trebala bi koristiti državama koje u očima MMF-a vode zadovoljavajuće gospodarske politike, ali ne mogu doseći stroge kvalifikacijske kriterije tzv. Fleksibilnih kreditnih linija (FCL), a najavljeni bi program nudio kredite čiji je maksimalni iznos do pet puta veći od financijske kvote koju država ima u MMF-u, s mogućnošću udvostručenja tog iznosa nakon godine dana.

Time bi, prema pisanju nekih hrvatskih medija, Hrvatskoj kao članici MMF-a na raspolaganju moglo biti tri milijarde dolara, a taj bi se iznos nakon godinu dana mogao udvostručiti.Hina