Info servis

Ifo podigao vrijednosti europskih burzovnih indeksa

Indeks poslovne klime njemačkog Ifo instituta povukao je danas europske burzovne indekse naviše, zabilježivši rast treći mjesec za redom, što je potaklo nade u skori oporavak najvećeg gospodarstva u Europi.

Londonski indeks Ftse danas je do podneva ojačao, tako, 0,70 posto, na 4.160 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao nešto snažnijih 1,86 posto, dosegavši 3.419 bodova.

Indeks poslovne optimističnosti njemačkog Ifo instituta porastao je treći mjesec za redom, što se smatra znakom mogućeg gospodarskog oporavka njemačkog gospodarstva kasnije tijekom godine.

"Najvažniji aspekt tog indeksa jest da je porastao treći mjesec za redom, što je pozitivan signal unatoč činjenici da je iznosio manje od očekivanja analitičara", kazao je Ken Wattret, glavni ekonomist za eurozonu pri BNP Paribasu. "Malo zabrinjava činjenica da su očekivanja poboljšanja budućih poslovnih uvjeta porasla dok je ocjena trenutnog poslovnog okruženja manje pozitivna. Postoji opasnost da se taj oporavak ne dogodi", upozorava on.

Tvrtka majka Airbusa, EADS, iznenadila je ulagače manjim od očekivanog padom operativne dobiti u prvoj polovici godine, nakon čega su joj dionice ojačale 5 posto. Na strani dobitnika našao se i britanski medijski div Pearson, ojačavši 3,3 posto, nakon što je taj britanski izdavač zabilježio tek blagi gubitak prije oporezivanja u prvih šest mjeseci 2003.

Na Tokijskoj burzi Nikkei indeks danas je poslovanje zaključio na 9.839 bodova, ojačavši 1,99 posto.

Hina