Info servis

Rajković: nejasni motivi stečajnog vijeća Čazmatransa

Pomoćnik ministra financija i predsjednik Odbora vjerovnika tvrtke Čazmatrans u stečaju Velimir Rajković danas je iznio niz primjedbi na rad stečajnog upravitelja tog poduzeća i stečajnog vijeća, od toga da stečaj traje već gotovo dvije godine, preko, kako je rekao, neistinitog prikazivanja financijskih podataka, do toga da nema utvrđenog modela izlaska te tvrtke iz krize.

Rajković je na današnjoj konferenciji za novinare kazao da je države htjela da se to najveće domaće prijevozničko poduzeće pokuša sanirati i naći strateškog partnera. S time se, rekao je, složila bivša stečajna upraviteljica Blanka Tuđen, ali nije bjelovarski Trgovački sud, niti stečajno vijeće, koji su se s tom odlukom Odbora vjerovnika "bezrazložno odbili suglasiti" prije godinu dana, kada su pronašli slovenskog partnera.

Nakon Erste&Steiermaerkische banke, PBZ i Croatia osiguranja, koji su tri najveća vjerovnika, odnosno razlučni vjerovnici, Ministarstvo financija je sa 114 milijuna kuna duga tog poduzeća u raznim poreznim dugovima i doprinosima, najveći vjerovnik tvrtke, kazao je.

Rajković je naveo da sadašnji stečajni upravitelj radi već godinu dana, ali da je u tom razdoblju poslovanje tvrtke pogoršano, te da je pokrenuo postupak njegove smjene, jer je "vrijeme da se odluči hoćemo li sanirati tu tvrtku ili ne".

Rajković je kazao da sadašnji upravitelj prikazuje poslovne rezultate bez uračunate amortizacije. U Rajkovićevom podnesku podijeljenom novinarima ukazuje se na "bezuspješne pokušaje stečajnog upravitelja da pomoću dvostruko manjeg iskazivanja amortizacije prikrije gubitak i loše rezultate".

Lanjski prihod Čazmatransa po radniku bio je 15 tisuća kuna mjesečno ili jednu trećinu manji od prosječnog poduzeća u djelatnosti cestovnog prijevoza. S tim se ne može pozitivno poslovati, niti sanirati Čazmatrans, a ako se to stanje nastavi, tvrtka će pasti u financijsku agoniju, smatra Rajković.

Amortizacija je lani bila samo 12,2 milijuna kuna ili dvostruko manja nego 2001, što je čak 2,5 puta manje od podataka konkurentskih tvrtki, što ukazuje na tešku poslovnu i razvojnu poziciju Čazmatransa, te se ne može ići u obnovu starog voznog parka, podcrtao je Rajković stanje u Čazmatransu.

Također je naveo da njega, kao predstavnika države, stečajno vijeće ne obavještava i ne poziva na sjednice Odbora vjerovnika, te da, kako je rekao, lažno izvještavaju taj Odbor da je podnio ostavku, što je, kaže, neistina.

Rajkovića smatra da svojim stavovima da Čazamatransu treba pronaći strateškog partnera koji će uložiti novac, obnoviti vozni park i zadržati radnike pet godina, smeta stečajnom vijeću.

Rajković je kazao da je Odbor vjerovnika gotovo jednoglasno glasao za takva rješenja, dok je za stečajno vijeće i stečajnog upravitelja rekao da ne nude nikakvo rješenje za tvrtku.



Hina