Info servis

Glavni ekonomist ESB-a Fabijančić: kuna u kolovozu jača, oko 7,40 za euro

Glavni ekonomist Erste & Steirmarkische bank (ESB) Ivan Fabijančić ocijenio je danas da sezonska oscilacija tečaja kune nije izražena niti će biti jako izražena kao ranijih godina, a kuna će, procijenio je, u kolovozu ojačati na oko 7,40 kuna za euro.

Kako se u rujnu očekuje novac od privatizacije 25 posto plus jedne dionice Ine (505 milijuna dolara), tako će jesenskih i zimskih mjeseci kuna slabiti na oko 7,50 - 7,55 kuna za euro, da bi godinu završila s oko 7,60 kuna za euro, smatra Fabijančić.

Fabijančić u ESB-u djeluje kao glavni ekonomist od početka lipnja, a na to je mjesto došao iz Beča, gdje je u Erste Bank posljednje tri godine vodio makroekonomske analize srednjoeuropskih zemalja.

Pravno i tehnološko spajanje Riječke banke d.d. i Erste & Steiermarkische Bank d.d. bit će provedeno 1. kolovoza, a prvi radni dan nove Erste&Steiermarkische Bank d.d. Rijeka bit će 6. kolovoza, najavljeno je danas na susretu s novinarima u banci. Uvođenje novoga logotipa banke i usklađivanje vizualnog identiteta započet će u rujnu, a trajat će nekoliko mjeseci.

Najviše promjena u radu nove banke bit će u platnom prometu, odnosno promjeni poslovnih računa fizičkih i pravnih osoba. Spajanje svih poslovnih računa i podataka u jedinstvenu bazu provodit će se u razdoblju od 2. do 4. kolovoza. Sve uplate zaprimljene na stare poslovne račune automatski će biti usmjerene na nove poslovne račune. Automatsko povezivanje novih i starih poslovnih računa trajat će godinu dana, do 2. kolovoza 2004.

U ESB-u se doznaje i da je 205 djelatnika na internom pozivu odlučilo prihvatiti otpremnine koje su dvostruko veće od zakonskog minimuma (od 40.000 do 200.000 kuna) te sada, kažu, u banci više nema viška djelatnika. Ujedno je istaknuto da će za više od polovice dosadašnjih djelatnika Riječke banke doći do povećanja plaća na razinu ESB banke.

Hina