Info servis

HŽ potpisao ugovor s "Bombardierom" o nabavci 8 nagibnih vlakova

Hrvatske željeznice (HŽ) potpisale su danas ugovore o nabavci i financiranju osam dizelmotornih nagibnih vlakova, ukupno vrijednih 32,35 milijuna eura, koji bi od polovine lipnja 2004. trebali početi prometovati na pruzi Zagreb-Split, čime će se putovanje na toj relaciji smanjiti na manje od pet sati.

Ugovor o nabavi potpisan je se njemačko-kanadskom tvrtkom Bombardier Transportation, o financiranju s Westdeutcshe Landes Bank, a hrvatska Vlada izdala je državno jamstvo HŽ za to zaduženje.

Predsjednik uprave HŽ-a Marijan Drempetić istaknuo je da je ovo prva nabava novih vlakova nakon 1982. godine. Riječ je o visokokomfornim vlakovima sa internetskim priključcima koji uvode nove tehnologije u usluge HŽ-a, a kojima se uz postojeću infrastrukturu može skratiti vrijeme putovanja, rekao je Drempetić. Dodao je da će novi vlakovi od 15. lipnja 2004. voziti u dvotaktnom voznom redu svaka četiri sata od Zagreba do Splita po danu, dok će po noći od Zagreba do Splita prometovati klasična kompozicija s klimatiziranim vagonima.

Želimo što prije uvesti te vlakove u promet, jer ćemo se iduće godine u ovo vrijeme susresti s konkurencijom nove autoceste, kazao je, napomenuvši da ovih dana počinju i radovi na dijelu "ličke pruge" koja bi do 15. lipnja iduće godine trebala biti osposobljena za prijem svih vrsta vlakova. Namjeravamo nabaviti još pet elektromotornih nagibnih vlakova za prugu Rijeka-Zagreb, ali zbog neophodnog uređenja infrastrukture, ti bi vlakovi na toj relaciji trebali početi prometovati tek 2005, kazao je Drempetić.

Ministar pomorstva, prometa i veza Roland Žuvanić kazao je da je obnova voznog parka HŽ-a i modernizacija prioritet poslovne politike te tvrtke, da je imperativ poboljšati usluge i povećati konkurentnost prema zračnom i cestovnom prijevozu, te da je ovo zadnja turistička sezona u kojoj HŽ neće moći ponuditi kvalitetnu uslugu. Nabava ovih vlakova je značajan iskorak u ponudi, ali i dio vladine politike povezivanja kontinentalnog i dalmatinskog dijela Hrvatske, kazao je Žuvanić.

Potpredsjednik prodaje Bombardiera Stefan Krenz naglasio je da su od početka u ovaj projekt htjeli uključiti i hrvatske tvrtke, pa je tako Gredelj postao njihov središnji partner koji od 2002. isporučuje baterijske sanduke za nagibne vlakove. Nabavka ovih vlakova od strane HŽ-a je polazna točka za strateško partnerstvo i naša tvrtka bi se željela uključiti u poslove nabave raznih vozila za hrvatske regionalne pruge, kazao je Krenz. Također je napomenuo da će školovanje strojovođa za nagibne vlakove početi još ove godine.



Hina