Info servis

Linić o "Lencu": postignu li banke dogovor, Vlada će morati odlučiti o 2,5 milijuna usd

Postignu li danas banke kreditori i dioničari "Viktora Lenca" dogovor o financijskoj konsolidaciji tog brodogradilišta, ostaje sporno još 2,5 milijuna dolara o kojima će morati odlučivati hrvatska Vlada, izjavio je danas potpredsjednik Vlade Slavko Linić.

"Pred Vladom je nova dilema - je li moguće osigurati tih dodatnih 2,5 milijuna dolara i završiti priču o Lencu i potpisati pismo namjere o financijskoj konsolidaciji. Situacija u Lencu je nešto bolja, ali još uvijek ne do kraja dogovorena", izjavio je Linić u Hrvatskom saboru dajući informaciju o stanju u Lencu koju su jutros zatražili klubovi zastupnika HSLS-a, IDS-a i HDZ-a.

Linić ističe da u ovim političkim trenutcima, kada se Vladu optužuje da je ušla u drugu fazu investicijskog ciklusa Lenca, neće biti jednostavno donijeti odluku. Ali evidentno je da, ako se postigne dogovor da u Lenac uđe 28 milijuna dolara, ostaje rizičnih 2,5 milijuna dolara, što će Vlada morati razmotriti, kazao je.

Neslužbeno se doznaje da bi Vlada konačnu odluku trebala donijeti na sjednici u četvrtak. Vlada će tada morati odlučiti da li uz 17 milijuna dolara već datih jamstava HBOR-u za financiranje druge faze razvoja Viktora Lenca dati i tih dodatnih 2,5 milijuna dolara, ili će u protivnom Lenac ići u stečaj.

Linić je saborske zastupnike izvijestio o pregovorima koje jučer i danas vode banke kreditori i dioničari "Viktora Lenca" pokušavajući naći konačni dogovor o financijskoj konsolidaciji tog riječkog brodogradilišta.

U ovom trenutku dogovori pokazuju da će kreditori biti u mogućnosti naći rješenja oko dodatnih sredstava, osim za ukupno 2,5 milijuna dolara o kojima će morati odlučivati Vlada. Naime, Nova banka može prolongirati svoje kratkoročne kredite u dugoročne, ali ne može osigurati dodatnih 1,8 milijuna dolara, dok bi PBZ umjesto 2,4 milijuna mogao osigurati 1,7 milijuna dolara (ne može osigurati 700 tisuća dolara), objasnio je.

Linić je iznio da financijska konsolidacija podrazumijeva da bi kreditori - RBA, HVB, IFC, DEG, PBZ i Nova banka u vlasničke udjele trebali pretvoriti 23,7 milijuna dolara kredita koje su dali, da bi se 19,2 milijuna dolara dosadašnjih kratkoročnih i novih kredita dalo pod posebnim uvjetima (na 15 godina uz 9 godina počeka), a potrebno je i ulaganje u nove uloge od 6,2 milijuna dolara. "To su iznosi koji se trenutno dogovaraju", kazao je Linić.

No, napominje da ako danas među sudionicima razgovora i dođe do potpisivanja nekog dokumenta, te odluke moraju proći njihova upravljačka tijela, pa problem ostaje do donošenja svih potrebnih odluka. "Ali, bio bi to prvi službeni dokument dioničara i investitora da su spremni uložiti u Viktor Lenac", rekao je Linić.

Linić je iscrpno podsjetio na kronologiju događaja vezanih uz drugu fazu investicijskog ciklusa u Lencu, na čekanje potrebnih odluka dioničara i banaka, te intenzivirane pregovore o financijskoj konsolidaciji u posljednjih mjesec dana.

Podsjetio je pritom da je prijedlog, koji se razmatra posljednjih mjesec dana, uz ostalo predviđao da kreditori osiguraju 78 posto novog kapitala u Lencu. Taj prijedlog moguće je realizirati ako ga prihvate sve poslovne banke, kazao je Linić.

Podsjetio je da se tomu suprotstavila RBA, ali je ta banka jučer ipak promijenila stav i predložila da umjesto 78 posto osigura 55 posto novog kapitala. Po Linićevi riječima, to je jučer i prihvaćeno te je RBA dobila poseban status, odnosno nešto manji udio u financijskoj konsolidaciji Lenca.

Hina