Info servis

Uspješnim bjelovarskim gospodarstvenicima uručene plakete Zlatna kuna

U županijskoj komori Bjelovar danas su najboljim tvrtkama u 2002. s područja Bjelovarsko-bilogorske županije dodijeljene plakete HGK Zlatna kuna.

U kategoriji manjih tvrtki, najboljom je proglašena "Riba" iz Kaniške Ive pokraj Garešnice, koja je na 400 hektara proizvela 482 tone slatkovodne ribe, što je sedam puta više nego 2001. U usporedbi s pretprošlom godinom izvoz je povećala četiri puta, a ukupan prihod tvrtke iznosio je 7 milijuna kuna.

Među srednjim tvrtkama, najboljom je proglašen "Kamen" iz Sirača, najveći proizvođač vapna u Hrvatskoj. Tvrtka ima 211 zaposlenih, a u 2002. ostvarila je bruto dobit od 7,7 milijuna kuna što je 202 posto više nego godinu prije. Ukupan prihod Kamena je u 2002. bio 73,5 milijuna kuna, a tvrtka, kako se čulo, ne može proizvesti dovoljno vapna koliko traže kupci iz Slovenije i Srbije i Crne Gore pa je krenula u gradnju nove, treće peći za proizvodnju vapna.

Najboljom velikom tvrtkom u BBŽ za 2002. proglašen je bjelovarski Elektrometal koji se bavi instalatersko-montažerskim poslovima i zapošljava 330 radnika. Ukupni prihod u 2002. imala je 147 milijuna kuna, što je 28 posto više nego pretprošle godine.

Tvrtke su proglašene najboljima prema rezultatima poslovanja u 18 parametara koje je odredila Hrvatska gospodarska komora.

Zlatnu kunu predstavnicima najboljih tvrtki dodijelio je bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs koji je istaknuo da je prioritet Županije ulaganje u infrastrukturu posebice u poslovne zone, ceste i željeznicu radi boljeg povezivanja sa Zagrebom. Uz to, rekao je, županija će davati prednost ulaganju u znanost i stručnjake.

Predsjednik Županijske komore Bjelovar Ivan Krolo je iznio podatke po kojima je u prvom tromjesečju ove godine industrija u Županiji zabilježila rast od 11,8 posto u usporedbi s istim lanjskim razdobljem, pri čemu je izvoz povećan 27 posto, dok je uvoz porastao 21 posto.

Među 400 najvećih tvrtki u Hrvatskoj iz Bjelovarsko-bilogorske županije su tri - Pevec, Čazmatrans i Elektrometal.



Hina