Info servis

U Zagrebu ITC-ov regionalni skup 'Poslovni svijet za Cancun'

U organizaciji Međunarodnog trgovinskog centra iz Ženeve (International Trade Centre - ITC) i Sektora za međunarodne odnose Hrvatske gospodarske komore (HGK), danas je u Zagrebu započeo dvodnevni regionalni sastanak 'Poslovni svijet za Cancun' za zemlje središnje i istočne Europe.

Kao što ime skupa govori, on je mjesto susreta poslovne zajednice s pregovaračima u novoj rundi pregovora članica Svjetske trgovinske organizacije (WTO), započete prije dvije godine u Dohi, a čiji će se prvi rezultati rezimirati na ministarskom sastanku WTO-a u rujnu ove godine u Cancunu.

Rekla je to otvarajući skup direktorica Sektora za međunarodne odnose HGK Dunja Konjevod, dodajući kako je ovo prilika da predstavnici poslovne zajednice iz regije zauzmu aktivnu ulogu u procesu pregovaranja.

Do sada je održano sedam regionalnih skupova širom svijeta, a svaki je skup u cilju premošćivanju jaza između poslovne zajednice i donositelja odluka prilagođen posebnim prioritetima gospodarstvenicima regije, kazao je direktor ITC-a Gian Piero Roz.

ITC je agencija za tehničku suradnju UN-ove Konferencije za trgovinu i suradnju (UNCTAD) i WTO-a, čiji je rad usmjeren operativnim i poduzetničkim aspektima razvoja trgovinskih odnosa u svijetu. ITC podupire tranzicijske zemlje i gospodarstva u razvoju, posebice njihov poslovni sektor.

Potreba za aktivnijim uključivanjem poslovnog svijeta u pregovore WTO-a uočena je nakon Urugvajskog kruga, koji je pokazao da pregovarači - donositelji odluka iz javnog sektora, uglavnom nisu primjereno informiranu o interesima poslovnog sektora.

Stoga će ovaj skup u dva dana razmotriti sve značajnije prijedloge ministarskog sastanka u Dohi - posebice o poljoprivredi i tekstilu te će dati pregled trenutnog stanja pregovora, a završit će okruglim stolom o, među ostalim, učincima pristupanja dijela zemalja iz regije u Europsku uniju na buduće pregovore.

Skup je okupio 50-tak predstavnika državne uprave i poslovnog svijeta iz Albanije, Bjelorusije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Estonije, Mađarske, Kazahstana, Kirgistana, Latvije, Litve, Moldave, Rumunjske, Rusije, Tadžikistana i Uzbekistana.

Hina