Info servis

Obilježena 150 obljetnica HGK-Županijske komore Osijek

Svečanom sjednicom Gospodarskog vijeća danas je obilježena 150-obljetnica djelovanja Hrvatske gospodarske komore-Županijske komore Osijek.

Govoreći o velikoj ulozi ove institucije u razvoju gospodarstva regije, ali i cijele Hrvatske, predsjednik Županijske komore Osijek Zoran Kovačević posebno je istaknuo da Osječko-baranjska županija, unatoč gospodarskim problemima, ove godine bilježi porast industrijske proizvodnje koja u vanjskotrgovinskoj razmjeni sudjeluje sa čak 93 posto. Važnim je ocijenio i proboj slavonsko-baranjskog gospodarstva na tržišta zemalja bivše Jugoslavije, posebno u BiH i Srbiju, pri čemu je Gospodarska komora bila značajna logistička potpora.

Predsjednik Hrvatske gospodarske komore Nadan Vidošević naglasio je kako treba privući strane investitore, te prekinuti dugogodišnju stagnaciju izvoza.

Ohrabrujućim je ocijenio porast bruto domaćeg proizvoda od 5,2 posto u 2002., čime je BDP po stanovniku premašio iznos od pet tisuća dolara. Vidošević je istaknuo da gospodarski pokazatelji svrstavaju Hrvatsku među razvijenije tranzicijske zemlje.

Na prijedlog Gospodarskog vijeća dodijeljena su priznanja "Zlatna kuna" za poslovne rezultate u prošloj godini. U kategoriji malih poduzeća, Zlatnu kunu dobila je tvrtka "Agristar" iz Višnjevca, u kategoriji srednjih "Slavonija IGM" iz Našica. U kategoriji velikih poduzeća Zlatna kuna dodijeljena je Belišću d.d. koje gotovo dvije trećine prihoda ostvaruje izvozom. Posebno priznanje (Zlatnu kunu) za inventivan rad dobio je Osječanin Rudolf Zadro za inovaciju samohodnu pneumatsku univerzalnu sijačicu za koju je dobio i brončanu medalju na Salonu inovacija u Ženevi.



Hina