Info servis

Uzlet cijena dionica u očekivanju oporavka gospodarstva

Nade u oporavak globalnog gospodarstva u drugom dijelu godine potaknule su protekloga tjedna kupovine dionica na svjetskim tržištima kapitala. Korekcija tečaja eura prema dolaru s najviših razina od vremena njegova uvođenja posebno je ohrabrila europske ulagače, budući je smanjen njihov strah od pada zarada europskih korporacija.

Njujorški Dow Jones indeks ojačao je u proteklih tjedan dana za više od tri posto, na 8.868 bodova. Tehnološki Nasdaq istodobno je završio u plusu gotovo šest posto, na 1.595 bodova - najvišoj razini od početka godine. Svibanj je tako na američkim tržištima kapitala završio s dobitkom Dow Jonesa od 4,4 te Nasdaqa od 8,9 posto. Posljednjeg puta Dow Jones je rastao tri mjeseca zaredom u posljednjem tromjesečju 2001., a Nasdaq u 1999.

"Dioničari su više usredotočeni na potencijalni oporavak. Ljudi se malo plaše prodavati neke od svojih dionica zbog straha da će ih kasnije u ovoj godini ponovno kupovati po višim cijenama", kazao je predsjednik investicijske tvrtke LibertyView, Rick Meckler.

Dobrom raspoloženju tržišta pridonijela su izvješća o rastu potrošačkog povjerenja u Sjedinjenim Državama na najvišu razinu u posljednjih šest mjeseci te većim kupnjama kuća u travnju. "Odahnuli smo, čim dobivamo neke dobre vijesti. Povjerenje se vraća", ocijenio je raspoloženje ulagača Edgar Peters iz PanAgora Asset Managementa.

I na europskim je burzama prošloga je tjedna nastavljen uzlazni trend. Pritom je vrijednost londonskog Ftse indeksa porasla za 1,7 posto, na 4.048 boda. Frankfurtski DAX na dobitku je bio oko šest posto, dosegnuvši 2.982 bodova.

Ulagači su dobili mali predah nakon što je američka valuta uspjela održati dobitke prema europskoj. Euro, čini se, pauzira nakon snažnog rasta koji je zaprijetio konkurentnosti i zaradama europskih korporacija. Dodatno, neki ulagači vjeruju da će Europska središnja banka (ECB) na svom zasjedanju 5. lipnja sniziti kamatne stope kako bi potaknula posustali europski gospodarski oporavak.

Pozitivno je na raspoloženje utjecao i veći od očekivanja porast optimističnosti njemačkih poduzetnika, unatoč tome što postoji zabrinutost da će najveće europsko gospodarstvo kliznuti u recesiju. "Ne bih to opisao preokretom, ali napokon je trend pada indeksa njemačke poslovne optimističnosti zaustavljen", kazao je ekonomist pri njemačkoj banci Commerzbank, Ralph Solveen.

Najveći uživatelji takvog razvoja situacije na valutnim tržištima svakako su izvozno usmjereni sektori, poput proizvođača automobila, kojima je cijena dionica skočila između jedan i 2,5 posto. Skočile su i cijene tehnoloških dionica, predvođene onima tržišnih lidera, finske Nokije i nizozemskog Philipsa, koje su obje porasle za više od četiri posto. Među većim dobitnicama bile su i dionice švicarske farmaceutske kompanije Roche, koje su skočile za dva posto, nakon što je Europska unija dala odobrenje za uporabu njezina lijeka za suzbijanje HIV infekcije.

No, neki stratezi upozoravaju da su nedavni dobici dionica pretjerani obzirom na gospodarske pokazatelje koji baš ne nude dokaze o skorašnjem oporavku gospodarstava. "Mislim da idemo prema razočaranju u sljedećih mjesec ili nešto dana kako će ulagači uviđati da neće biti rasta gospodarskih aktivnosti u drugom dijelu godine", drži Anais Faraj, globalni strateg pri Nomuri.

Na Tokijskoj burzi protekloga je tjedna Nikkei indeks porastao oko tri posto, te po prvi puta od kraja ožujka završio iznad 8.300 bodova, točnije na 8.424.



Hina