Info servis

Slovenski Mercator odbija tvrdnje o prezaduženosti

Najveći slovenski multinacionalni trgovački lanac "Mercator" odbija tvrdnje konkurencije da se investicijama u zadnjih nekoliko godina prezadužio i najavljuje nastavak otvaranja novih veletrgovačkih kuća u regiji.

"U zadnje dvije godine dobili smo od banaka 92,5 milijuna eura kredita, na šest godina i bez garancija, a dužni smo im dvaput godišnje davati naše poslovne rezultate. To je odgovor na pitanje jesmo li prezaduženi ili ne", izjavio je za ljubljanski list "Dnevnik" direktor "Mercatora" Zoran Jankovič.

Po njegovim riječima "Mercator" - koji u Sloveniji ima 34 posto udjela u trgovačkom sektoru - ima odnos vlastitih i tuđih sredstava 50 naprama 50, dok je na zapadu standard da takva poduzeća imaju samo 25 do 30 posto vlastitih sredstava.

Poslovne rezultate za prošlu godinu Mercator će objavit idućeg tjedna, a ove godine planira ostvariti ukupni prihod od gotovo 1,5 milijardi eura, tvrdi Jankovič.

"U Hrvatskoj ove godine gradimo ili otvaramo više trgovačkih centara i tako ćemo postati treće najveće trgovinsko poduzeće. No, cilj nam je da u Hrvatskoj budemo na prvom ili drugom mjestu sa oko 15 postotnim udjelom, a kupujemo i 20 lokala za samoposluživanja", izjavio je direktor slovenske trgovinske multinacionalke.



Hina