Info servis

Nada u oporavak gospodarstva ojačala američke indekse

Na američkim burzama u srijedu je zabilježen daljnji rast cijena dionica nakon snažnog skoka dan ranije, budući se ulagači klade u oporavak najvećeg svjetskog gospodarstva kasnije ove godine i usredotočuju se na dobre poslovne rezultate kompanija.

Njujorški Dow Jones indeks ojačao je blagih 0,13 posto, na 8.793 bod, što je njegova najviša razina pri zatvaranju od sredine siječnja. Za 0,42 posto ojačao je i tehnološki Nasdaq indeks, završivši na 1.563 boda - najvišim razinama u posljednjih gotovo godinu dana.

"Dioničari su više usredotočeni na potencijalni oporavak. Ljudi se malo plaše prodavati neke od svojih dionica zbog straha da će ih kasnije u ovoj godini ponovno kupovati po višim cijenama", kazao je predsjednik investicijske tvrtke LibertyView, Rick Meckler.

Rast cijena dionica predvodili su sektor maloprodaje i gradnje kuća. Ulagači su najviše zanimanja pokazali za dionice tvrtki poput najvećeg američkog operatora robnih kuća Costco, podigavši cijene njegovih dionica za četiri posto po objavi 18-postotnog skoka tromjesečne dobiti uslijed rasta prodaje. Od dobitnica još se isticala i dionica građevinske tvrtke Toll Brothers, na dobitku od gotovo četiri posto, nakon što je izvijestio o rastu tromjesečne dobiti uslijed skoka prihoda za 10 posto.

No, gubitnika je bilo u sektoru zrakoplovnih kompanija, među kojima se isticala dionica Delta Air Linesa, izgubivši na vrijednosti osam posto, kako su ulagači odlučili ubilježiti profite nakon njihova nedavnog jačanja.

I na europskim je burzama nastavljen uzlazni trend, slijedeći rast cijena dionica na Wall Streetu. Pritom je vrijednost londonskog Ftse indeksa porasla za gotovo dva posto, na 4.071 bod - najvišu razinu u posljednjih šest mjeseci. Frankfurtski DAX na dobitku je bio oko 1,6 posto, dosegnuvši 2.919 bodova.

Hina