Info servis

Župan Rusković: do 2010. u turizam treba uložiti 9,5 milijardi dolara

Do 2010. godine u hrvatski bi turizam trebalo uložiti oko 9,5 milijardi američkih dolara, od čega najveći dio, 7,4 milijarde USD u izgradnju, obnovu ili modernizaciju smještajnih kapaciteta, procjene su Ministarstva turizma koje je na konferenciji "Hrvatsko novčano tržište" u Poreču iznijela ministrica turizma Pave Župan Rusković.

Ministrica je istaknula kako se ove godine očekuje ukupan prihod od turizma u iznosu od 7,9 milijardi dolara, u čemu deviznog priljeva od inozemnih turista u iznosu nešto većem od četiri milijarde dolara, dok se ostalo odnosi na potrošnju domaćih turista, izvoz roba vezan uz turizam i investicije u turizmu.

Govoreći drugog i završnog dana konferencije "Hrvatsko novčano tržište" ujedno je pozvala sudionike - predstavnike financijske industrije da se intenzivnije uključe u financiranje turizma koji se u posljednje tri godine za sezonu uglavnom pripremao sredstvima inozemnih partnera.

Posebno je pri tom naglasila nedavno potpisan ugovor Ministarstva i Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR) u sklopu programa kreditiranja "Poticaj za uspjeh". Tim ugovorom, naime, poslovne banke od HBOR-a mogu dobiti sredstva za kreditiranje turizma čiji iznos neće ulaziti u limit koji je HNB odredila početkom godine.

I usporedba rasta dobiti u ukupnom gospodarstvu i turizmu trebala bi biti dodatni mamac investitorima, kazala je ministrica turizma. Naime, dok je dobit ukupnog gospodarstva od 1999. do 2001. povećan za 61 posto, turizam bilježi skok od čak 329 posto, ističe Župan - Rusković.

Posebno je istaknula da bi u tematsku ponudu, kao što su sportski, kulturni i zabavni sadržaji, koji su i inače jedan od najvećih nedostataka ovog sektora, do 2010. trebalo uložiti barem milijardu dolara.

Potrebu ulaganja u turizam naglasio je i dekan zagrebačkoj Ekonomskog fakulteta Ivan Lovrinović, dodavši kako zajedno s poljoprivredom taj sektor treba dobiti značajno mjesto u ponovnom određivanju ključnih ciljeva ekonomske politike ove ili bilo koje buduće Vlade.

Takav je zaokret u ekonomskoj politici nužan za konačan zamah domaće proizvodnje i ukupnog gospodarstva. To bi značilo da se više neće događati da bankari govore da nemaju gdje plasirati sredstva, a da istodobno hoteli stoje prazni i neobnovljeni a većinu poljoprivredno-prehrambenih proizvoda uvozimo, zaključio je Lovrinović.

Hina