Info servis

Nokia potaknula kupovine europskih dionica

Posljednjeg dana trgovanja na europskim burzama prije uskrsnih praznika, cijene dionica su nadoknadile početne gubitke nakon što je finska Nokia objavila dobre poslovne rezultate.

Londonski Ftse indeks porastao je do podneva oko jedan posto, na 3.896 bodova. Frankfurtski DAX ojačao je oko 1,9 posto, na 2.877 bodova.

Najveći svjetski proizvođač mobitela, Nokia je danas izvijestila o manjem od očekivanja padu zarade u prvom ovogodišnjem tromjesečju, što je potaknulo kupovinu, ponajviše tehnoloških dionica. Ohrabrenje predstavlja i očekivanje da će danas i američke burze bilježiti dobitke.

"Mislim da dobivamo opipljive znakove da je smanjivanje troškova poslovanja počelo donositi plodove i poticati profitabilnost. To je dobra vijest za ulagače", kazala je Valerie Cazban, direktorica Stratege Finance.

Među gubitnicama našle su se dionice nizozemske banke ABN Amro, koje su oslabile 0,6 posto po objavi da je banka za kupovinu brazilske banke Banco Sudameris od talijanske IntesaBCI banke utrošila 688 milijuna eura. Analitičari kažu da ulagače brine što je tim potezom povećala svoju izloženost latinsko-američkom financijskom tržištu, koje je podložno najvećim oscilacijama u svijetu.

Danska i norveška tržišta kapitala danas nisu radila zbog praznika, a sutra će im se pridružiti i sve ostale europske burze.

Na Tokijskoj burzi Nikkei indeks je oslabio 0,7 posto, spustivši se na 7.821 bod.

Hina