Info servis

Tehnika u JDD kotaciji Zagrebačke burze

Odlukom komisije Zagrebačke burze za uvrštenja i potpisivanjem ugovora, Tehnika d.d. Zagreb, postalo je prvo hrvatsko građevinsko trgovačko društvo uvršteno u kotaciju Javnih dioničkih društava (JDD) na Zagrebačkoj burzi, izvijestili su danas sa Burze.

Pokrovitelj uvrštenja je brokerska kuća Credos, dugogodišnji član Zagrebačke burze. Ukupan broj dionica Tehnike je 189.460 svaka nominale 900 kuna. Sve dionice su redovne i glase na ime. Temeljni kapital društva je 170.514.000 kuna.

Početak trgovanja dionicama Tehnike u JDD kotaciji biti će 17. travnja, odnosno sutra.

Kako su istaknuli na Burzi, sva trgovačka društva u Hrvatskoj do sada uvrštena u kotaciju JDD uvrštena su na Zagrebačku burzu.

Tehnika je jedno od vodećih hrvatskih trgovačkih društava u graditeljstvu, osnovano 1947. godine i od svog osnutka do danas gradila je, sudjelovala u gradnji odnosno adaptirala više stotina različitih građevina u Hrvatskoj, Njemačkoj, Sudanu, Libiji, zemljama bivšeg Sovjetskog Saveza i Alžiru.

Od registriranih djelatnosti Tehnika d.d. se ponajviše specijalizirala za obavljanje poslova visokogradnje, adaptacijske radove, trgovinu građevinskim materijalom, stolarske i projekte poslove.

Od reprezentativnijih objekata Tehnika je gradila "Nacionalnu i sveučilišnu knjižnicu u Zagrebu, koncertnu dvoranu Vatroslav Lisinski, te Islamsku džamiju u Zagrebu. Od mostova i vijadukata "Petlju" u Držićevoj (Zagreb), "Vijadukt" na autocesti Zagreb-Split kod Vukove Gorice, te mnogobrojne trgovačke i poslovne centre "Centar Kaptol", "Importane centar", "King cross", "Super Konzum" i "Merkator".

Tehnika je tijekom 2001. i 2002. godine uspješno provela program radničkog dioničarstva, tzv. ESOP i SOP. Time su većinski dioničari društva postali sami zaposlenici odnosno mali dioničari. Jedini dioničar sa više od pet posto dionica društva je Zagrebačka banka (19,9 posto).



Hina