Info servis

Krajem ljeta rezultati projekta TGI Hrvatska - velikog istraživanja tržišta

Krajem ljeta bit će poznati rezultati projekta TGI Hrvatska, velikog istraživanja tržišta, kojega provodi tvrtka Mediana Fides, najavljeno je na današnjoj prezentaciji projekta.

Projekt TGI (Target Group Index, indeks ciljane skupine), u okviru tvrtke BMRB u Velikoj Britaniji se provodi od 1969., a trenutno ga koristi gotovo 50 zemalja svijeta.

Pripreme za istraživanje u Hrvatskoj su počele krajem prošle godine, samo će se istraživanje provoditi od 1. ožujka do kraja svibnja, a rezultati će biti poznati krajem ljeta, istaknula je predsjednica Uprave Mediana Fidesa Janja Božič Marolt.

Istraživanje je namijenjeno proizvođačima, oglašivačima i agencijama, te medijima. Na osnovu istraživanja, naime, proizvođači i oglašivači za nove poslovne strategije, za robne marke ili promjene u npr. njihovu dizajnu, mogu oblikovati ciljane skupine i planirati medijsku kampanju. Isto tako proizvođači će moći vidjeti kako njihov brand stoji u odnosu na konkurenciju.

Istraživanje, ističe Božič Marolt, proizvođačima omogućuje i da smanje pogrešna ulaganja u oglašavanje.

Istraživanje će se provoditi na slučajnom uzorku osoba od 15 do 75 godina, provodit će se najprije kompjutersko i telefonsko istraživanje, a poštanskom anketom bit će obuhvaćeno 8.000 osoba.

Projektom TGI pokrit će se oko 200 sektora, oko 3.700 domaćih i stranih robnih marki (brandova), biti će pokriveno oko 370 medija (televizija, dnevne novine, časopisi, Internet, itd.), kao i stilovi života (stavovi ispitanika, aktivnosti, i sl.).

Istraživanjem će se obuhvatiti npr. prehrambeni proizvodi, odjeća i obuća, banke i osiguravajuća društva, automobili, slobodne aktivnosti, navike kupovanja i sl. Tako će se vidjeti i koja populacija najviše koristi određene marke, koji mediji i teme ih zanimaju, što kupci nekih proizvoda rade u slobodno vrijeme i sl.

Hina