Info servis

Umjeren rast europskih burzovnih indeksa

Europske su dionice danas zabilježile samo umjerene dobitke, pritisnute gubicima tehnološkog i šumarskog sektora, unatoč dobrim rezultatima farmaceutske tvrtke Bayer i jačanja sektora osiguravatelja.

Danas do podneva londonski je Ftse indeks ojačao samo neznatnih 0,25 posto, na 3.780 bodova. Frankfurtski je DAX porastao nešto više, 1,04 posto, te tako sada iznosi 2.596 bodova.

Bliski istok i dalje dominira raspoloženjem na tržištima, koja istodobno sve više zabrinjavaju i lošija od očekivanih gospodarska izvješća. "Rat ide u jednom smjeru, čini se da su američke postrojbe došle do Bagdada prije nego se očekivalo, no gospodarski su podaci slabiji od očekivanih. Tržište je rastrgano između to dvoje", ocjenjuje današnje raspoloženje na tržištima Rupert Thompson, dionički strateg pri E*Trade Securities.

Farmaceutska tvrtka Bayer ojačala je 4,5 posto nakon vijesti da je dobila još jednu sudsku bitku u Sjedinjenim Državama oko svojeg povučenog lijeka za kolesterol Baycol, umanjivši brige ulagača zbog mogućih ogromnih odšteta. Ojačale su i dionice sektora osiguravatelja, predvođene reosiguravateljem Munich Re i najvećim europskim osiguravateljem Allianz, kako se smiruju strahovi vezani uz izloženost tog sektora.

No, učinak tih dobitaka na ukupno stanje na europskim tržištima kapitala umanjeno je gubicima s druge strane. Dionice šumarske i industrije papira oslabile su nakon upozorenja najvećeg svjetskog proizvođača novinskog papira, finskog UPM-Kymmene, da očekuje da će u prvom ovogodišnjem tromjesečju ostvariti u pola manju dobit u odnosu na isto razdoblje godinu ranije, uslijed pada cijena i jačanja eura prema dolaru. Dionice su mu nakon toga oslabile 8,8 posto.

Među gubitnicima se danas našao i tehnološki sektor, predvođen najvećom europskom softver grupacijom SAP, čije su dionice izgubile 4,4 posto na vrijednosti nakon što je njegov američki konkurent PeopleSoft upozorio da će njegova dobit i prihodi u prvom tromjesečju 2003. biti manji od očekivanih, budući rat u Iraku umanjuje korporativnu potrošnju. Francusko-talijanska grupacija STMicroelectronics, četvrti proizvođač čipova u svijetu, objavio je preliminarne poslovne rezultate za prvo tromjesečje slabije od očekivanih zbog pada cijena i promjena valutnih tečajeva. Dionice su mu izgubile 3,6 posto na vrijednosti.

Službeni Nikkei indeks Tokijske burze danas je ojačao 0,70 posto, na 8.074 bodova.

Hina