Info servis

Pad američkih dionica zbog rata u Iraku i gospodarskih izvješća

Američke dionice u ponedjeljak su četvrti dan za redom bilježile gubitke, budući da strahovanja ulagača glede trajanja rata u Iraku i nova gospodarska izvješća pojačavaju zabrinutosti za stanje u najvećem svjetskom gospodarstvu.

Njujorški Dow Jones oslabio je 1,89 posto, spustivši se na 7.992 boda. Tehnološki Nasdaq indeks potonuo je nešto više od dva posto, završivši na 1.341 bodu.

Ranije tijekom dana objavljen je podatak američkog udruženja o upravljanju nabavom, koji je pokazao pad aktivnosti u proizvođačkom sektoru po prvi put u zadnjih pet mjeseci, razočaravši analitičare. No, najveću pozornost ulagača i dalje plijeni rat u Iraku, kako su američke snage napale Bagdad snažnim zračnim udarima i približile se glavnome gradu u nastojanju svrgavanja iračkog predsjednika Sadama Huseina.

"Danas imamo dva osnovna pitanja: jedno je rat u Iraku koji će trajati duže nego se očekivalo, a drugo podatak o aktivnostima u proizvodnji koji je razočarao," ukratko je opisao raspoloženje na američkim burzama glavni tržišni strateg pri Victory Capital Managementu, Rich Nash. "Sve to dodatno jača zabrinutosti glede stanja u gospodarstvu."

Među blue-chip dionicama najviše zaslužnim za pad Dow indeksa bila je ona skupine za proizvodnju prehrambenih i duhanskih proizvoda Altria, izgubivši 6,8 posto na cijeni, zbog strahovanja od mogućeg odlaska u stečaj njezine poslovne jedinice Philip Morris USA. Na vrijednosti je osjetno izgubila i dionica Alcoa, najvećeg svjetskog proizvođača aluminija, na gubitku od oko pet posto, uoči ovotjedne objave tromjesečne zarade.

U tehnološkom sektoru na udaru su se našle dionice industrije čipova, nakon objave da je globalna prodaja čipova u siječnju pala za 3,3 posto, na 11,84 milijardi dolara, oslabivši nade u oporavak sektora. Među gubitnicima se najviše pritom isticala dionica najvećeg svjetskog proizvođača čipova Intela, povukavši naniže i vrijednosti dionica drugih pripadnika tog sektora.

Europske su burze također zabilježile pad vrijednosti indeksa. Pritom je vrijednost londonskog Ftse indeksa pala za 2,6 posto, na 3.613 bodova, završivši na najnižoj razini pri zatvaranju u posljednja dva tjedna, uslijed zabrinutosti glede gospodarskih i političkih posljedica dužeg rata u Iraku. Frankfurtski je DAX indeks potonuo 3,8 posto, na 2.423 boda, predvođen padom cijena dionica reosiguravateljskog diva Munich Rea.

Hina