Info servis

Ekonomisti snizili procjene rasta američkog BDP-a za 2003.

Vodeći američki ekonomisti danas su snizili ovogodišnje procjene rasta za najveće svjetsko gospodarstvo, ističući kako prijetnja ratom s Irakom usporava osobnu potrošnju i poslovne aktivnosti.

Prema očekivanjima ekonomista utemeljenim na najznačajnijim gospodarskim pokazateljima, američko bi gospodarstvo ove godine trebalo ostvariti rast od 2,6 posto. Usporedbe radi, u veljači su predviđali rast od 2,7 posto, a u siječnju u visini 2,8 posto.

Snižavanje procjena temelji se na uvjerenju da će gospodarski rast u prvoj polovini godine biti slab, obzirom na nastavak priprema Washingtona za rat s Irakom. I ostali čimbenici, poput snježnih oluja na istočnoj obali SAD-a, također su prigušili rast aktivnosti na početku ove godine.

Skupina ekonomista stoga za prvo tromjesečje ove godine predviđa porast bruto domaćeg proizvoda (BDP) u visini svega 2,2 posto, nasuprot prošlomjesečnim procjenama od 2,6 posto. Također za 0,4 postotna boda snizili su i procjene rasta za drugo ovogodišnje tromjesečje, na 2,8 posto, s tim da se u trećem tromjesečju očekuje 3,6-postotni rast BDP-a, a u zadnja tri mjeseca u visini 3,8 posto.

No, procjene su mogle biti i pesimističnije da su analitičari u obzir uzeli najnovije podatke o nezaposlenosti u SAD-u za veljaču, koji govore o porastu broja nezaposlenih za 306 tisuća, i rastu stope nezaposlenosti na 5,8 posto, nakon 5,7 posto zabilježenih u prethodnom mjesecu. U prosincu lani ona je dosegnula najvišu razinu u zadnjih osam godina - 6 posto.

Hina