Info servis

Europski burzovni indeksi nastavili tonuti

Europske burze i danas su nastavile bilježiti gubitke na vrijednosti dionica budući ulagači prodaju dionice jer se nastavljaju pripreme za rat s Irakom.

Do podneva je londonski Ftse indeks oslabio 0,10 posto, na 3.566 bodova. Frankfurtski DAX oslabio je 0,43 posto, na 2.502 boda.

Članice Vijeća sigurnosti UN-a i dalje su podijeljene oko odluke o autorizaciji razoružanja Iraka silom, što ulagače odvraća od kupovina. "Ključno pitanje je što bi to trebalo potaknuti alociranje kapitala iz sigurnijih obveznica ponovno u dionice. Sve dok ulagači ne dobiju odgovor o Iraku, mala je vjerojatnost da će tržišta dionica zabilježiti oporavak", mišljenja je Alain Bokobza, strateg za dionice pri SG Securitiesu u Parizu.

Dionice su relativno jeftine u odnosu na vladine obveznice, kažu analitičari, no ovotjedna snižavanja dividendi ili ukidanje njihovih isplata alarmirala su ulagače. "Trenutno su ulagači usredotočeni na isplate dividendi. Ovih je dana bilo nekoliko dramatično loših priča, poput Prudentiala, Avive i Swiss Rea, no u cjelini dividende su uglavnom zadovoljavajuće", kazao je Michael Quach, strateg pri Credit Suisse First Bostonu.

Od većih dobitnika danas se izdvaja francuska informatička tvrtka Cap Gemini, čije su dionice ojačale 15 posto, na 24 eura, jer je lani poboljšala svoje poslovne rezultate. Istodobno, na udaru su bile dionice naftnih kompanija, nakon što je talijanska naftna kompanija ENI izvijestila o operativnoj dobiti koja je razočarala ulagače. Cijena dionica spustila joj se 2,3 posto, na 13,8 eura.

Na Tokijskoj burzi danas je Nikkei indeks porastao skromnih 0,04 posto, na 8.363 boda.

Hina