Info servis

Kako spasiti 10.000 radnih mjesta u domaćoj tekstilnoj industriji?

Samo tijekom prošle godine u hrvatskoj tekstilnoj industriji ostalo je bez posla 3.500 radnika, a ukoliko se ništa ne poduzme procijene govore da će za nekoliko godina bez posla u toj djelatnosti ostati još 10.000 ljudi.

Upozoreno je to na sastanku u Varaždinu na kojem je predstavljen sindikalni projekt unapređivanja konkurentnosti hrvatskih tekstilaca.

Hrvatskoj tekstilnoj industriji potrebna je modernizacija, te organiziran nastup na tržištu zapadne Europe kako bi njen udio u hrvatskom izvozu bio veći od sadašnjih 16 posto. Tu treba misliti i na tržišta država bivše Jugoslavije, posebno u situaciji kad je Varteks, kao hrvatski lider u tekstilnoj industriji, dobio natrag poslovne prostora u Srbiji. U Varteksu razmišljaju o okupljanju svih hrvatskih tekstilaca, koji bi kroz Varteksovu distributivnu mrežu izašli na tržište zemalja bivše Jugoslavije.

To je rekao predsjednik Uprave Varteksa Miljenko Vidaček, uoči sastanka koji je upriličio Sindikat tekstila, obuće, kože i gume Hrvatske na kojem je prezentiran sindikalni dugoročni Projekt unapređivanja konkurentnosti hrvatskih tekstilaca. Sastanku su bili nazočni predsjednik tog sindikata Jozo Zidanić, varaždinski župan Zvonimir Sabati i drugi predstavnici jedinica lokalne samouprave, poslodavci iz spomenutih djelatnosti i Hrvatskog zavoda za zapošljavanje sa područja Varaždinske, Međimurske i Krapinsko-zagorske županije.

Od 38.000 ukupno zaposlenih u hrvatskoj tekstilnoj industriji više od 20.000 ih radi u te tri županije, te će i one biti najviše pogođene ukoliko se ne stabilizira stanje u hrvatskoj tekstilnoj industriji.

U većini država tekstilna industrija je podupirana nizom državnih mjera upravo zbog velikog broja zaposlenih i njene uloge u socijalnoj stabilnosti države. Hrvatska se ne smije olako odreći izvozno orijentirane djelatnosti koja uz to zapošljava velik broj ljudi, već Vlada mora konačno saslušati zahtjeve tekstilaca za modernizacijom i ulaganjem u vlastite robne marke, rečeno je na sastanku.

Hina