Info servis

"Business intelligence" konferencija u Zagrebu

Hrvatsko tržište softverskih rješenja za Business Intelligence (BI) u 2001. vrijedilo je oko 800 tisuća američkih dolara, a prema preliminarnim podacima za 2002. tvrtke IDC Hrvatska koja prati kretanje na domećem tržištu informacijskih tehnologija (IT), poraslo je za više od 50 posto u odnosu na 2001.

Ti su podaci izneseni na danas otvorenoj dvodnevnoj konferenciji "Business Intelligence" čiji cilj prikazati presjek stanja na tom tržištu u Hrvatskoj i prikazati primjere uvođenja BI sustava - prikupljanja, obrade, analize i upotrebe informacija u poslovne svrhe - u vodećim hrvatskim tvrtkama. Tijekom konferencije, čiji su organizatori tvrtke Infoforum i Poslovna inteligencija, domaći i strani stručnjaci raspravljat će o tome kako prikupljanje i obradu informacija pretvoriti u znanje.

Direktor IDC Hrvatska Boris Žitnik kazao je da je BI tržište u našoj zemlji znatno poraslo i to preko 50 posto. Pojasni je da je Hrvatska izuzetak u IT industriji, jer njeno informatičko tržište u posljednje dvije godine ubrzano raste. Značajno će se širiti i u idućim godinama, jer postoji kritična masa potražnje kod domaćih tvrtki koje žele povećati svoju konkurentnost, zaključio je Žitnik.

Naveo je da je vrijednost BI tržišta zapadne Europe, bez konzultantskih usluga, u 2001. godini iznosila 1,2 milijarde dolara uz rast od 1,8 posto. To je vrlo skroman rast kada se uspoređuje sa 17 posto rasta u 2000., spori rast nastavio se i u 2002. a u 2003. to tržište bi moglo dostići vrijednost veću od 1,5 milijardi dolara.

Govoreći o specifičnostima hrvatskog IT tržišta (tržišta informacijskih tehnologija) Žitnik naglašava da ono tek nastaje i svaki veći pomak daje vrlo velike stope rasta, pa je tako u prošloj godini poraslo čak 30 posto. Tome pogoduje probuđena poslovna klima, pad kamatnih stopa, povećanje proizvodnih aktivnosti i rast olakšice za poduzetnike, rekao je Žitnik. Dodao je da je država u 2000. bila predvidjela 8 milijuna dolara za trošenje na IT proizvode, 2001. čak 54 milijuna dolara, a u 2002. to je povećanje iznosilo između 10 i 20 posto u odnosu na 2001.

Svjetski stručnjak za gospodarsko obavještavanje Stevan Dedijer govoreći u sve većoj ulozi u svijetu Businnes Inteligence, iznio je da je 1960. od svih obavještajnih operacija svega 25 posto bilo gospodarskih, dok je 1990. broj vojnih obavještajnih operacija spao na 15 posto, a gospodarski porastao čak na 60 posto.

Tvrtke moraju razviti svoju 'obavještajnu službu' radi istraživanja kretanja na tržištu praćenje konkurencije i utvrđivanja pravog načina prodaje svojih proizvoda na tržištu, rekao je Dedijer navodeći da tako i Pliva ima svoje odjeljenje za "Businnes Inteligence".

Hina