Info servis

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja o Konzumu

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja je od rujna do konca prošle godine pokrenula pet prekršajnih postupaka protiv trgovačkog lanca Konzum, jer nije unaprijed prijavio izravno stjecanje poslovnih prostora, a pokrenut će i postupak za utvrđivanje moguće zluporabe vladajućeg položaja Konzuma.

Iz Agencije je danas priopćeno kako će njen ravnatelj navodnu izjavu potpredsjednika Vlade Slavka Linića da u ponašanju Konzuma vidi nedopušteno i monopolističko ponašanje prihvatiti kao inicijativu za pokretanje postupka, po službenoj dužnosti, za utvrđivanje moguće zluporabe vladajućeg položaja Konzuma.

Ravnatelj Agencije mr. Hrvoje Momčićnovi priopćenjem je, naime, reagirao na članke u dnevnom tisku 18. siječnja, a u kojima se "iznose navodni osvrti potpredsjednika Linića na rad Agencije i Vladinu ocjenu stanja na tržištu maloprodaje živežnih namirnica, s osobitim naglaskom na navodno odbijanje poduzetnika Konzuma d.d. da u svojim trgovinama prodaje proizvode Lura-e d.d.".

Mr. Momčinović u priopćenju ističe da Agencija kontinuirano djelatno prati situaciju na tržištu maloprodaje živežnih namirnica, te s tim u svezi postupke, ponašanje i djelovanja Konzuma, kao jednog od vodećih poduzetnika koji djeluje na tom tržištu.

Podsjeća se da je Agencija još u veljači 1998. donijela rješenje kojim se dopušta koncentracija poduzetnika nastala preuzimanjem društva Plasmes d.d., sa sjedištem u Zagrebu, od strane Konzuma.

Međutim, tim je rješenjem Agencija Konzumu nametnula trajne mjere praćenja, a najvažnija je, kako se navodi, obveza Konzuma da Agenciji unaprijed dojavljuje svaku namjeru provedbe bilo kakve nove koncentracije u društvima koja raspolažu poslovnim prostorima, odnosno namjeru izravnog stjecanja bilo kakvog poslovnog prostora.

"Agencija je u rujnu 2002. utvrdila da se Konzum nije pridržavao mjera utvrđenih navedenim rješenjem. Konkretno, Konzum nije unaprijed Agenciji prijavio stjecanje udjela u poduzetnicima koji imaju poslovne prostore, odnosno izravno stjecanje poslovnih prostora u pet slučajeva. Riječ je o neprijavljenim stjecanjima prostora poduzetnika Alastor d.o.o., Primorje d.d. (Makarska), Kooperacija DAD Mala Neretva d.o.o. (Opuzen), Centar Škojo d.o.o. i Vidici d.o.o. (Šibenik)", stoji u priopćenju.

Stoga je Agencija, kako se navodi, od rujna pa do konca prošle godine protiv Konzuma kod Prekršajnog suda u Zagrebu pokrenula pet prekršajnih postupaka.

Ističe se da je daljnje prikupljanje podataka o transakcijama preuzimanja od strane Konzuma u tijeku, te se očekuje da će Agencije 18. veljače njihovu ocjenu iznijeti pred Savjet za zaštitu tržišnog natjecanja.

U priopćenju se nadalje ističe da prema saznanjima Agencije nije točna tvrdnja da proizvodi Lure nisu prisutni na policama prodavaonica Konzuma.

Lura, navodi Momčinović, Agenciji nikad nije prijavila da Konzum odbija prodavati njene proizvode, iako je Agencija tijekom proteklih pet mjeseci doslovce u svakodnevnom kontaktu s članovima uprave Lure.

"Takve prigovore Agencija nije primila niti od potrošača ili njihovih udruga, a niti od bilo kojeg državnog tijela, uključujući i Vladu", stoji u priopćenju.

Osvrćući se na navodne Linićeve izjave da će Vlada izraditi propise kojima će se spriječiti zatvaranje domaćih maloprodajnih lanaca prema proizvodima domaćih proizvođača, budući da to nije učinila Agencija, Momčinović ističe da Agencija nije niti nadležna za donošenje bilo kakvih propisa.

"U svezi svega iznijetoga, ravnatelj Agencije će navodnu izjavu potpredsjednika Linića da u ponašanju Konzuma vidi nedopušteno i monopolističko ponašanje prihvatiti kao inicijativu za pokretanje postupka za utvrđivanje moguće zluporabe vladajućeg položaja od strane Konzuma po službenoj dužnosti", navodi se u priopćenju.

Hina