Info servis

Račan: 20. siječnja susret s predstavnicima 30-ak hrvatskih 'regionalnih igrača'

U ponedjeljak, 20. siječnja, premijer Ivica Račan sa suradnicima razgovarat će s predstavnicima tridesetak uspješnih hrvatskih tvrtki koje su po dosadašnjim rezultatima i najavljenim projektima prepoznate kao potencijalni hrvatski "regionalni trkači".

Zanimanje tvrtki za taj sastanak je veliko, pa iz Banskih dvora najavljuju da će uslijediti još nekoliko sličnih 'regionalnih' sastanaka.

Lista od 32 tvrtke rađena je u dogovoru s Hrvatskom gospodarskom komorom i Hrvatskom udrugom poslodavaca, a bila je to i svojevrsna prilika za prvu inventuru hrvatskoga gospodarstva i njegovih mogućnosti.

Premijer Račan na današnjem susretu s novinarima rekao je kako je već sada jasno da se ne može napraviti generalni projekt regionalnog prodora hrvatskih tvrtki, već će trebati raditi konkretne, operativne projekte.

Trebat će, kaže, razbijati i neke antagonizme i predrasude koje postoje u jednom dijelu poslovnih krugova prema nekim tvrtkama i njihovim vlasnicima, kao i birokratske otpore.

Ekspanzija gospodarstva, te poboljšanje životnoga standarda hrvatskih građana i odlučan iskorak prema Europi prilike su koje se ne smiju propustiti, istaknuo je Račan.

To je nacionalna zadaća i odgovornost sadašnje Vlade, istaknuo je Račan, napominjući kako je mnogo načina za urušavanje Hrvatske a samo je nekoliko za korištenje razvojnih prilika.

U petak, 17. siječnja, otvorit će se pristigle ponude za kupnju 25 posto plus jedna dionica Ine.

Vladin je interes da taj postupak bude javan, odgovorio je Račan novinarima napominjući da Vlada tu može biti ograničena samo imperativom poslovne tajne.

Interes Vlade je, istaknuo je, da nakon privatizacije INA regionalno ojača.

Hina